sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăPoliticaNationalCiucă: Susțin necondiționat demersurile pentru promovarea vieții evreiești și pentru prevenirea și...

Ciucă: Susțin necondiționat demersurile pentru promovarea vieții evreiești și pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranței și urii

Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului Legionar din București (ianuarie 1941), organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Dezbaterea a reunit ambasadori ai statelor membre UE acreditați la București (Germania, Franța, Austria, Bulgaria), membri ai comunității evreiești, reprezentanți ai autorităților publice centrale, mediului academic, societății civile și studenți care au avut privilegiul de a asculta mărturia cutremurătoare a domnului Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului din România, care a fost deportat în Lagărul de la Auschwitz-Birkenau la vârsta de 13 ani.

În acest context, a fost subliniată importanța onorării memoriei victimelor Holocaustului și asumării acestei pagini cumplite din istoria umanității, în paralel cu acțiuni ferme de combatere a antisemitismului, extremismului și negaționismului, pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități.

„Omenirea și-a asumat misiunea de a reclădi speranța în umanitate și în valorile fundamentale, precum și de a onora neîncetat memoria victimelor și de a sprijini supraviețuitorii.

Progresele României în această direcție sunt remarcabile: avem o strategie dedicată prevenirii și combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură care produce deja efecte și s-au parcurs pași importanți pentru realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. În centrul acestor demersuri se află sprijinirea constantă a comunității evreiești din țara noastră și valorizarea patrimoniului evreiesc, care este parte integrantă a culturii naționale, obiective care vor continua să ocupe un loc prioritar pe agenda Executivului pe care îl conduc.

Lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăți reziliente și incluzive este însă una permanentă pentru că antisemitismul, extremismul și discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spațiul public, întinând memoria victimelor Holocaustului și punând în pericol valorile democratice și statul de drept.

Ca prim-ministru, susțin necondiționat demersurile pentru promovarea vieții evreiești și pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranței și urii. Rămânem vigilenți și luăm atitudine împotriva acestor manifestări și a celor care continuă să elogieze criminali de război.

Atitudinile toxice trebuie sancționate și avem instrumentele necesare pentru a ne apăra democrația. De asemenea, promovarea educației, a gândirii critice și a cunoașterii istoriei într-un mod autentic, fără idealizări, sunt prioritare.

În memoria milioanelor de oameni care au pierit în mod brutal și inuman în lagărele de exterminare, în camerele de gazare sau în marșurile morții, reafirmăm angajamentul ferm pentru consolidarea unei societăți puternic atașate principiilor și valorilor democratice”, este mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente