29.8 C
New York City
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăsusCodul de procedura fiscala s-a modificat. Documentele fiscale pot fi comunicate pe...

Codul de procedura fiscala s-a modificat. Documentele fiscale pot fi comunicate pe e-mail

Contribuabilii vor putea trimite catre Fisc unele documente si prin e-mail, nu doar prin fax sau posta, se mentioneaza intr-o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului de procedura fiscala. De asemenea, noile dispozitii, care au intrat in vigoare ieri, stabilesc ca, la randul sau, si ANAF le va putea transmite contribuabililor anumite acte tot prin intermediul postei electronice. 

Codul de procedura fiscala a fost modicat prin OUG nr. 40/2014 , publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 23 iunie 2014  si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Actul normativ cuprinde o serie de masuri prin care contribuabilii vor putea opta pentru a trimite anumite documente catre Fisc prin e-mail, fara sa mai utilizeze posta sau faxul sau sa se deplaseze la sediul unitatilor fiscale. In plus, acestia vor putea nu doar sa trimita, dar si sa primeasca prin e-mail unele acte de la ANAF. Mai exact, acestea vor fi emise si in format electronic.

ANAF va emite acte administrative si in forma electronica

Codul de procedura fiscala prevedea pana acum ca actul administrativ fiscal  este emis  numai in forma scrisa, de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.

Acest lucru, insa, s-a schimbat dupa ce Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OUG nr. 40/2014. Conform noilor reglementari, ANAF va putea emite actele administrative nu doar pe suport hartie, asa cum se intampla pana in prezent, ci si in forma electronica .

„Actul administrativ fiscal se emite in scris, pe suport hartie sau in forma electronica ” , se mentioneaza in ordonata care a intrat ieri in vigoare.

Documentul emis in forma electronica va cuprinde, conform actului normativ, urmatoarele elemente:

  • denumirea organului fiscal emitent;
  • data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele;
  • datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil, dupa caz;
  • obiectul actului administrativ fiscal;
  • motivele de fapt;
  • temeiul de drept;
  • numele persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii;
  • posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia;
  • mentiuni privind audierea contribuabilului.

Datele de mai sus se regasesc in prezent si pe actele administrative pe suport hartie, cu mentiunea ca aceastea mai au in plus semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent.

De asemenea, si actele in forma electronica vor trebui semnate. Concret, in noile dispozitii se specifica ca aceste tipuri de acte vor purta o semnatura electronica , care va fi diferita in functie de institutia emitenta.

Astfel, actele administrative fiscale electronice eliberate de organele fiscale din cadrul ANAF  vor fi semnate cusemnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice , in timp ce documentele emise electronic de compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale  vor purta semnatura electronica extinsa a autoritatii administratiei publice locale din care face parte organul fiscal emitent . Ambele semnaturi vor fi bazate pe un certificat digital.

In ceea ce priveste comunicarea actelor administrative fiscale electronice, aceasta se va realiza prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul va opta  pentru aceasta modalitate de comunicare .

In situatia in care comunicarea prin mijloace electronice nu a fost posibila, atunci aceasta se va realiza prin publicitate. Mai precis, comunicarea prin publicitate se va face, potrivit noilor reglementari, prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a ANAF, a unui anunt in care se va mentiona ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. Actul administrativ fiscal se va considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.

Mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se va aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, sau dupa caz, prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, se precizeaza in recentul act normativ.

Cererile catre Fisc vor fi transmise pe e-mail

Conform OUG nr. 40/2014, care a intrat in vigoare ieri, nu doar ANAF va putea transmite prin e-mail actele administrative. La randul lor, si contribuabilii vor putea sa trimita catre Fisc prin e-mail diferite documente. Astfel, in Codul de procedura fiscala a fost introdus un nou capitol privind transmiterea cererilor de catre contribuabili si identificarea acestora in mediul electronic.

Mai precis, contribuabilii vor putea transmite organului fiscal competent cereri, inscrisuri sau orice alte documente si prin mijloace electronice de transmitere la distanta .

Data depunerii cererii, inscrisului sau documentului va fi data inregistrarii acesteia/acestuia, astfel cum rezuta din mesajul electronic transmis de registratura electronica a Ministerului Finantelor sau a autoritatii administratiei publice locale , dupa caz, se arata in actul normativ care a modificat Codul de procedura fiscala.

Important!  Prin registratura electronica se intelege sistemul electronic de inregistrare si tranzactionare a documentelor si a informatiilor primite sau emise de organul fiscal prin mijloace electronice.

Potrivit noilor reglementari, contribuabilii care vor depune cereri, inscrisuri sau documente la organul fiscal, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, se vor identifica in relatia cu organul fiscal in doua moduri.

Pe de o parte, persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere vor utiliza  certificate digitale calificate.

Pe de alta parte, persoanele fizice, altele decat cele mentionate anterior, se vor identifica prin intermediul furnizorilor de servicii publice de autentificare electronica autorizati  potrivit legii sau prin diverse dispozitive, cum ar fi certificat digital calificat, credentiale de tip utilizator/parola insotite de liste de coduri de autentificare de unica folosinta, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive  stabilite prin ordin al MFP sau, dupa caz, prin ordin comun al MFP si al ministrului dezvoltarii regionale. In acest caz, cererile, inscrisurile sau documentele se vor considera semnate daca vor fi indeplinite toate conditiile privind procedura de transmitere.

Procedura privind transmiterea cererilor, inscrisurilor sau documentelor de catre contribuabili, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, urmeaza sa fie aprobata prin ordin al ministrului finantelor sau, dupa caz, prin ordin comun al MFP si al ministrului dezvoltarii regionale, se precizeaza in documentul citat.

Totodata, noile dispozitii care au modificat Codul de procedura fiscala stabilesc ca la solicitarea unei institutii publice, efectuata in scopul solutionarii unei cereri a unei persoane fizice sau juridice,  organul fiscal competent va transmite institutiei publice solicitante informatii cu privire la situatia fiscală  a persoanei in cauza.

Astfel, contribuabilul nu va mai trebui sa se deplaseze pentru preluarea si depunerea documentelor solicitate de autoritaile publice, scopul fiind acela de a reduce costurile de administrare fiscala si de a asigura celeritatea in solutionarea cererilor contribuabililor, se mentioneaza intr-un comunicat recent al Ministerului Finantelor, remis redactiei.

Rolul masurilor introduse prin OUG nr. 40/2014 este de a crea posibilitatea comunicarii in timp real a declaratiilor, a cererilor si a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale, precum si asigurarea unei procesari mai rapide a acestora, comparativ cu cele depuse in format pe hartie, se arata in acelasi document.

Ce servicii online pot folosi in prezent contribuabilii?

ANAF a lansat de-a lungul timpului mai multe facilitati online pentru contribuabili. Spre exemplu, autoritatea fiscala a pus la dispozitia firmelor o aplicatie care le permite acestora sa-si acceseze dosarul fiscal, adica toate informatiile referitoare la vectorul lor fiscal declaratiile depuse la ANAF sau obligatiile de plata restante. Detalii despre acest serviciu gasiti aici.

De asemenea, contribuabilii au posibilitatea sa primeasca asistenta prin e-mail, dar si sa depuna online cele mai importante declaratii fiscale si raportarile financiare anuale.

Mai mult decat atat, la finalul lunii aprilie 2013, ANAF a lansat  un nou serviciu pentru contribuabili, „Acces date prin SMS” , prin care ei pot obtine informatii publice despre un anumit agent economic doar trimitand un mesaj text la numarul 1300 cu codul de identificare fiscala al societatii despre care vor sa afle date. Contribuabilul va primi, tot prin SMS, urmatoarele informatii despre firma: codul de identificare fiscala, denumirea sa, daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA, daca este sau nu inactiva fiscal, daca aplica TVA la incasare. Mai multe informatii despre acest serviciu puteti citi in acest articol.

Potrivit unui comunicat recent al MFP, ministerul ar putea implementa in 3-6 luni un proiect privind transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii. De asemenea, Finantele cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola.

Mai mult, MFP analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro  si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente