Acasă Locale Nationale Companiile anticipează noi angajări în primele luni din 2015

Companiile anticipează noi angajări în primele luni din 2015

Angajatorii români spun că vor continua să facă angajări și în primul trimestru din 2015, dar creșterea va fi modestă, cele mai optimiste planuri fiind ale companiilor din industria prelucrătoare, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, în condițiile în care 13% dintre angajatori prognozează creșteri ale numărului de angajați, 12% anticipează scăderi, iar 73% nu intenționează să își redimensioneze forța de muncă în următoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în primul trimestru din 2014, se arată în raportul Manpower, care precizează că datele au fost culese înaintea alegerilor prezidențiale.

„Angajatorii au raportat intenții de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunțând constant planuri de a-și crește forța de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotația favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă creșterea a fost și continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aștepte la oportunități de angajare și pe parcursul primelor trei luni din 2015. Încrederea angajatorilor și ritmul de angajare par să se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg în continuare să rămână în expectativă, până când vor înțelege mai bine în ce mod eventualele schimbări de politici le-ar putea afecta business-ul”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Defalcarea pe regiuni și sectoare de activitate arată că intențiile de angajare sunt mixte și în acest trimestru. Astfel, la nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare rămân optimiste în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în primele trei luni ale anului.

Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din industria prelucrătoare, previziunea netă de angajare din acest sector fiind de +17% și rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul patru, cât și cu primul trimestru din 2014.

Cei mai puțin optimiști sunt angajatorii din sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit, precum și cei din sectorul construcții, care raportează previziuni de -3%.

„Chiar dacă este negativă, previziunea din sectorul construcții s-a îmbunătățit totuși cu 5 puncte procentuale față de cea din trimestrul patru. Cea mai mare îmbunătățire a previziunii față de trimestrul anterior este raportată însă de angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2014” , menționează raportul.

Angajatorii raportează intenții de angajare mixte și la nivel regional. Astfel, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate în regiunile Centru și Nord-Vest. Angajatorii din București și Ilfov și Vest se arată și ei optimiști, dar mai precauți, raportând previziuni de +9%.

Potrivit Manpower, în opt din zece regiuni, perspectivele se îmbunătățesc față de trimestrul patru cu până la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual în regiunea Sud-Vest și rămân neschimbate în București și Ilfov.

Comparația cu primul trimestru din 2014 arată oscilații mai ample, previziunea slăbind cu 14 puncte procentuale în regiunea Nord-Est și consolidându-se cu 8 puncte procentuale în regiunea Vest.

În ansamblu, intențiile de angajare sunt mai robuste decât cele formulate în trimetrul unu în opt regiuni, și slăbesc în alte două.

Angajatorii din organizații mari, de peste 250 de angajați, au cele mai ferme intenții de creștere a forței de muncă raportând o previziune de +18%, de două ori mai puternică decât media națională, și mai robustă decât cele enunțate în ultimul trimestru, respectiv primele trei luni.

În schimb, angajatorii din organizațiile foarte mici (micro), care au mai puțin de 10 angajați, sunt mai puțin dispuși la a face schimbări în forța de muncă. 85% dintre aceștia nu prevăd nici o creștere, nici o scădere a numărului total de angajați în intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipează o scădere și doar 2% fac planuri de angajare. Ca urmare, previziunea pentru micro-organizații este sumbră, valoarea de -10% fiind sub cele enunțate atât la început, cât și la sfârșit de an 2014.

„Observăm că nivelul de încredere al angajatorilor crește proporțional cu dimensiunea organizației, astfel încât angajatorii din companii mari formulează o abordare mai viguroasă a creșterii numărului de angajați, în timp ce angajatorii din organizațiile de mici dimensiuni demonstrează un apetit scăzut pentru angajări. Aceasta ne arată că pe piața forței de muncă din România, optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunitățile de angajare nu vor fi uniforme. În mod clar, mai sunt încă destui pași de făcut în drumul către redresare economică deplină și creștere a locurilor de muncă,” a adăugat Valentin Petrof.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul celor care anticipează o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ceremonia de Sf.Andrei marcată pe platoul Caraiman

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, începând cu ora 12,00, ceremonialul militar şi religios de resfinţire a...

Diego Maradona,iubirea eternă pentru tricoul Argentinei

Cel mai înălțător moment al carierei l-a trăit în 1986, atunci când a adus trofeul Cupei Mondiale în Argentina. Pentru el, tricoul...

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Comentarii recente