Acasă Locale Stiri Satu Mare Consilierii UDMR Carei refuză Istoria României.Nu acceptă bustul primului ministru Ionel I.C.Brătianu...

Consilierii UDMR Carei refuză Istoria României.Nu acceptă bustul primului ministru Ionel I.C.Brătianu în municipiul Carei

După refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand al României in municipiul Carei, in locurile vizitate de către acesta impreună cu regina Maria in 21 mai 1919,a venit si rândul bustului primului ministru al României,Ionel I.C.Brătianu să fie refuzat de consilierii UDMR a fi amplasat in municipiul Carei din România,cu alte cuvinte într-unul din orașele țării al cărei prim ministru a fost timp de 18 ani.

Joi,la sedinta Consiliului Local Carei,pe ordinea  de zi a figurat   proiectul de hotărâre privind ridicarea unui bust al lui  Ionel I.C. Brătianu în Carei pe strada 1 Decembrie 1918, în parcul care în perioada interbelică îi purta numele.

Consilierii UDMR  au fost cei care s-au opus vehement împotriva amplasării bustului marelui om de stat Ionel I.C.Brătianu   pe teritoriul municipiului Carei.

Dacă la ședinta de consiliu din 24 iunie primarul Kovacs a explicat că refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand  în parc se datorează  lipsei acordului familiei Karolyi (care  a  renuntat la orice drept asupra castelului in 1907,cedându-l statului),de această dată, motivul invocat  de consilierii UDMR  a fost faptul că “nu este om  local de cultură”, neaducându-si  contributia la bunăstarea Careiului.

,, În general se ridică statui pentru personalitățile care au avut o contribuție în bunăstarea unui oraș, în general  pentru aceia care au avut o contribuție majoră pentru orașul respectiv li se ridică statui și plăci. Argumentul dat de consilierul Ciută este că  Ionel I C Brătianu a fost o mare personalitate din viața politică. Dar el nu are efectiv o contribuție directă pentru orașul acesta” a fost  motivatia consilierului   Csizmadia Zsolt.

Consilierul Bucureștean a surprins faptul   că pe coridoarele primăriei circulă tot felul de legende atent alimentate,ce denigrează personalitatea celui care a fost prim ministru al României timp de 18 ani.

,,Văd  ca este un subiect sensibil…În comisii am vorbit cu diferite persoane și la fel și in primărie  și s-a vorbit cum că in    perioada anului 1931  sa-r fi aruncat în   aer  un complex de statui si ca atunci era prim ministru Bratianu. Problema aceasta despre care se discutat a    e falsă pentru că in  1931 Brătianu   era de  4 ani   îngropat. Deci, nu se pune problema acestui argument”  a  precizat Adrian Bucureștean.

Unul din initiatorii proiectului,consilierul Ilie Ciută  a evocat în câteva cuvinte,in fața consilierilor,personalitatea celui care pentru a face loby țării sale,România,si-a vândut una dintre mosiile sale personale,gest de o rară noblețe.

De acum incolo,spre deosebire de colegul Bucurestean,pentru mine aceste subiecte nu vor mai fi sensibile.Un proverb românesc  spune că de ce ti-a frică nu scapi .Ne-ati sugerat in ședinta  din mai să retragem acest proiect de pe ordinea  de zi deoarece eram in plină campanie electorală si să îl amânăm o lună.In luna ce a urmat, nici măcar pe ordinea de zi nu ati fost de acord să intre!

Vreau să vă arăt acest tablou, l-am luat din acestă clădire,de pe coridorul din primărie,pe lângă care ati trecut de nenumărate ori. Uitați scrie ,,Piața Ionel I.C. Brătianu…, de ce să nu existe un bust al lui în acel loc?

Să se consemneze în procesul verbal că nu costă niciun leu din bugetul local acest bust la fel cum am mentionat si in cazul bustului regelui Ferdinand! Dacă pentru acest bust nu găsesc finantare,mă oblig să  îl realizez pe cheltuiala mea.

O lămurire să fac! Ionel I.C. Brătianu a fost o mare personalitate a acestei țări dar , de fapt, nu pot să vorbesc la timpul trecut despre el…, a fost un om iubit, a făcut foarte multe pentru România. La data de 28 noiembrie 1918 a fost ministru de Externe și astfel a avut o contribuție enormă la întregirea neamului românesc și  poate asta deranjează.

Cu toate că ne-am născut  și trăim in aceiași țară,avem o percepție diferită față de istoria acestui neam!

Nevotând acest proiect ne ducem pe un tărâm pe care nu ar fi bine  să ajungem  si va trebui să vă asumati consecintele. V-ati bătut joc de regele României,Ferdinand iar acum vă bateti joc de una din cele mai mari personalități  a acestui popor.

Repet, ne ducem pe un tărâm   pe care nu ar trebui să mergem! Nu am fost împotriva niciunui simbol maghiar. Mi s-a părut drept   să-mi exprim puternic punctul de vedere. Nu numai în artiști constă cultura noastră românescă, nu vreau ca cineva  să-și bată joc de personalitățile mari ale istoriei noastre!

După logica consilierilor majoritari ar trebui să dăm jos din toată tara o multime de busturi.Adică Corneliu Coposu să aibă bust numai in localitatea natală sau Mihai Eminescu  sau Mihai Viteazu …”

Consilierul Bontea a mentionat că Brătianu a contribuit la , Constituția regală, catalogată ca fiind cea mai bună pentru acea vreme… se afla și reforma agrară pe care el a propus-o, acele reforme s-au implementat și astfel a contribuit la situatii care au dus și la bunăstarea locuitorilor României, implicit și a careienilor.”

In completare ,Adrian Bucureștean a oferit și el câteva date despre personalitatea lui Ionel I.C.Brătianu,pentru cei care nu au avut ocazia să se informeze.

Ionel I.C. Brătianu, s-a născut la moșia Florica, în  1864 și a fost un om care și-a iubit țara. În decembrie 1908 devine prim ministru. Prin abilitatea sa politică a impus României, contra părerii regelui Carol I și a lui Petre Carp, statutul de neutralitate, în august 1914, țara nefiind pregătită pentru intrarea în război. Țara intră în război în august 1916, după ce se încheiase un tratat cu Franța, Anglia, Italia și Rusia. A murit la 63 de ani în 24 noiembrie 1927.  În vremuri de răscruce, de mari rupturi istorice, Ionel I.C. Brătianu a dat dovadă de coerență, și de devotament față de țară.  Pentru că nu-și trăda gândurile și intențiile, cu ușurință, era supranumit „sfinxul”.  A condus țara  cu mână de fier, dar elegant. Autoritatea sa era unanim recunoscută.  Ambasadorul Franței, contele Saint Aulaire, i-a făcut următorul portret: „Avea aerul mândru și fermecător al unui mare senior din timpul Renașterii”.

Indiferenti la toate informatiile si datele oferite de consilerii care au luat cuvântul,consilierii UDMR s-au abtinut de la vot,în favoarea proiectului ridicând mâna doar consilierii liberali și social democrati.

La ieșire am abordat-o pe consiliera UDMR,Venig Gabriella și am întrebat-o  care este motivul pentru care nu a dorit  să se ridice un bust a lui Ionel I C Brătianu în municipiul Carei.

,,Eu consider că este bine să se ridice statui sau busturi pentru oamenii de cultură, personalitățile care au avut o legătură cu orașul Carei, care au avut o contribuție la bunăstarea orașului și nu este bine că tot politicienii să aibă statui în oraș. Toate statuile românești din oraș sunt oameni politici  și găsesc să fie normal să fie ridicate statui pentru personalitățile culturale de calitate, dacă nu mă exprim greșit, pentru personalitățile culturale ar trebui să fie ridicate busturi, nu tot pentru politicieni!’’

Din păcate ,nici această opțiune nu este pusă în practică  în momentul când vine vorba de personalitățile cultural locale,toți consilierii UDMR votând împotriva tipăririi dicționarului bio-bibliografic al personalităților careiene sub numele Tezaur Spiritual și cultural careian   pentru modica sumă de 3.300 lei  pentru 300 de exemplare.

BULETIN DE CAREI

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

PS Macarie :‘E în flagrantă contradicție cu Sfânta Scriptură’

Într-o declarație care a provocat o undă de șoc în lumea creștină, papa Francisc a cerut, într-un documentar prezentat miercuri la Roma,...

Comentarii recente