vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusConsiliul Fiscal, despre acciză: Va avea efecte negative

Consiliul Fiscal, despre acciză: Va avea efecte negative

Acciza de șapte eurocenți pe litrul de carburant putea fi evitată, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. El se așteaptă ca măsura intrată în vigoare pe 1 aprilie să aibă efecte negative asupra economiei. Dumitru declară că în prezent, colectarea veniturilor la buget este “ foarte-foarte slabă “.

Ionuț Dumitru spune că “ fără îndoială, nu putem discuta de efecte pozitive. Când cresc taxele, efectul în economie nu poate fi decât negativ. Discutăm de un efect negativ asupra inflației, un efect mai mult decât semnificativ, atât un efect direct, prin prețul combustibililor, care sunt reflectați în indicele prețurilor de consum, cât și un efect indirect, prin prețurile de producție care se vor reflecta în ultimă instanță în prețurile la consumator și la alte produse. Să sperăm că acest impact va fi unul limitat atunci când vorbim de acest impact de runda a doua asupra altor prețuri decât prețurile afectate în mod direct și anume prețul combustibililor “.

Președintele Consiliului Fiscal precizează, într-un interviu la RFI ,  că “ discutăm de un efect negativ și la nivel economic în general, la nivelul activității economice. O creștere de costuri de producție nu poate să însemne decât o reducere a competitivității pentru foarte multe firme care au o pondere mai semnificativă a costurilor din zona asta de combustibili în total costuri. Deci fără îndoială, efectele sunt negative “.

Întrebat dacă introducerea accizei de șapte eurocenți pe litrul de carburant putea fi evitată, Ionuț Dumitru a răspuns: “ În mod cert. Discutăm de mai multe opțiuni pe care le ai la dispoziție atunci când ai nevoie de o ajustare a bugetului. Prima opțiune pe care trebuie s-o ai în condițiile date, în condițiile din România este una de îmbunătățire a colectării, mai ales în condițiile în care 2013 a consemnat o colectare foarte slabă pe veniturile bugetare care inițial a fost legată și de reorganizarea ANAF, dar am îndoieli mari că numai asta a fost cauza pentru care veniturile bugetare nu s-au colectat așa cum s-a planificat. Mai mult, în ultima perioadă, dacă ne uităm la evoluția activității economice, activitatea economică a accelerat, industria crește cam cu peste 10% în termeni reali în momentul de față, ceea ce este o cifră foarte mare, vânzările cu amănuntul, care sunt să zicem o măsură a consumului intern au accelerat în ultimele luni și cu toate acestea, deși indicatorii economici s-au îmbunătățit în ultimele trimestre, bugetul nu capturează această evoluție la nivelul veniturilor bugetare. Deci partea de colectare merge foarte-foarte slab! “.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente