Acasă Locale Stiri Satu Mare Controale ale inspectorilor OPC la alimente

Controale ale inspectorilor OPC la alimente

contoale

In perioada 17.08 – 28.08.2015 pe raza judetului Satu Mare , s-a desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare și modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată: carne, pește, legume, fructe, etc., înghețată.

Controlul s-a desfășurat  la 16 operatori economici în rețeaua de distribuție, comercializare, hiper si supermarketuri,  importatori  și la  producători de pe raza judetului Satu Mare

 Acțiunea de control a urmărit,  în principal, următoarele aspecte:

  1. Calitatea produselor congelate existente la comercializare:
  • existența documentelor de proveniență;
  • starea ambalajelor ( integritate, etanșeitate);
  • încadrarea în cantitatea netă declarată;
  • încadrarea produselor în data durabilității minimale, declarate de producători;
  • încadrarea în parametrii de calitate prevăzuți și/ sau declarați de producători ;

La  un Supermarket  din  Negresti Oas, s-au depistat la comercializare “foi de placinta Proxi” congelate cu data durabilitatii minimale depasita 20 –29 de zile. Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman, iar operatorul economic a fost sanctionat contraventional.

  1. Modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale produselor comercializate:

Un operator economic  din  Satu Mare, avea la comercializare chiftele de pui si snitel de pui, care nu aveau pe etichete informatiile complete, adica nu era adresa producatorului si mentiunea “produs congelat”.

Un operator economic din  Satu Mare, la snitel de pui nu are mentionat pe eticheta starea termica (produs congelat) si cantitatea neta.

La un Supermarket  din  Negresti Oas, produsul ciuperci congelate, nu are pe ambalaj toate informatiile si in limba romana: denumirea produsului “ciuperci feliate”, modul de preparare, conditiile de pastrare de catre cumparator.

Trei operatori economici  din Satu Mare   aveau la comercializare produse congelate (crochete peste, peste, pulpe pui, aripi pui, burta), fara elemetele de identificare si caracterizare ale acestora privind: denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului, cantitatea neta, conditii de pastrare, contrar prevederilor art.19 din O.G.21/ 1992 privind protectia consumatorilor cu modificarile ulterioare.

Un  Market din  Satu Mare avea la comercializare produse congelate (ficat pui, pulpe pui, burta, carne pentru racituri, gat de rata, spanac, pastai, malai boabe, piure de castane, aripi de pui), fara a avea informatiile de pe ambalaj si in limba romana.

– Un operator economic  producator de inghetata (la cornet), nu avea afisata la locul de comercializare al acesteia lista ingredientelor.

 Sapte  operatori economici  nu aveau afisate preturile de vanzare pe unitatea de masura (lei/ kg) la produsele congelate expuse la comercializare.

Sanctiuni aplicate

Au fost dispuse masuri de  oprire temporara de la comercializare a cantitatii de 413,86 kg produse congelate, in valoare de 4.920,46 lei fiind aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de  79.000 lei

- Advertisment -

Cele mai populare

Comunicat prezidențial

Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie...

Hallowen-sărbatoare demonica împrumutată de la străini

Moartea şi viaţa sunt lucruri esenţiale şi de aceea, simple. Omul le-a complicat atunci cînd, orbecăind, a ales mai uşor întunericul decât...

România furnizează cobai umani

Ceea ce vedeți despre banii murdari pe care Biden i-a incasat din Ucraina și România, este nimic față de adevărata dimensiune a...

Meserii uitate

Pe fondul apariţiei ţesăturilor moderne şi a firelor textile uşor de procurat, una dintre cele mai larg răspândite îndeletniciri din ţară, torsul...

Comentarii recente