joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialCorb la corb….

Corb la corb….

editorialjsm

Ceea ce se petrece în corpurile legiuitoare din România în privințaavizelor de încuviințare a arestării și a cercetării penale a (dez)onorațilordeputați și senatori este un scandal fără margini.

După ce în primele zile de la venirea la ”putere” a lui Klaus Iohannispărea că distinșii de mai sus, mai de voie, mai de nevoie, păreau să fi înțelescă stările de fapt de până atunci nu pot să se mai perpetueze, minunea n-adurat prea mult. După ce, la început avizele s-au dat cumva pe bandă rulantă,destul de curând lucrurile s-au împotmolit în vechea și sulfuroasa mâzgă încare reprezentanții națiunii se complac cu penibilă voioșie.

Ei s-au milit în cazul lui Varujan Vosganian și, de curând, în cel al luiBorbely Laszlo, pe temeiuri numai de ei știute și de noi intuite. Și, uite așa,pentru că astfel au vrut mușchii lor, cercetarea penală a fost oprită în cazulacestora până la calendele grecești, astfel încât să se probeze exemplar ideea cămențiunea constituțională privind egalitatea în fața legilor nu este decât oapă curată…de ploaie și nimic mai mult. Ori, că unii sunt mult mai „egali”decât alții, așa cum de altfel am simțit-o întotdeauna.

Nu-i vorba cât de vinovați sau de nevinovați vor fi fiind cei de mai sus, saualții din respectiva categorie. Este însă totalmente inacceptabil ca o putere aStatului, cea legislativă să se substituie și să obstrucționeze până laanihilare o altă putere, cea judecătorească, pe niște temeiuri, pe cât de confuze,pe atât de arbitrare. Căci cum poate Parlamentul să înlăture, fără a cădea însuspiciunea de susținere partizană, acuzații de domeniul Codului Penal, numaiprin invocarea unei imunități care duce cu gândul la privilegiile castelor dinperioada feudală.

Da, imunitatea este necesară în ceea ce privește asigurarea unei pavezejuridice împotriva celor care critică, fie și excesiv, puterea în exercițiu.Este o protecție împotriva abuzurilor posibile ale unei puteri pasagere însocietatea democratică. Dar cum să te apere ea de acuzații de genul hoției, corupției,traficului de influență și de alte delicte penale. Ori, pe ce temei moral esteîmpiedicată justiția să cerceteze măcar veridicitatea acestor acuze? Că, așacum se vede, aleșii ar fi gata să stopeze și anchetarea unor crime, dacăinteresele lor ar cere-o.

Ceea ce este de două ori mai supărător este însă arbitrariul înconformitate cu care operează. Ei sunt, cum se spune, pentru unii mumă, pentrualții, ciumă, fără să le fie deranjat nicidecum simțul dreptății și echității. Uniisunt lăsați din brațe cu multă veselie și bună dispoziție (Videanu, Udrea), iarpe alții, și pentru aceleași delicte, se fac luntre pe punte să-i apere neînfricațicu pieptul și cu ghearele, chiar cuprețul sfidării bunului simț, a opiniei publice si a propriilor electori.

Întrebarea legitimă care poate să fie pusă este cât mai poate dura aceastăporcărie sinistră. Cât timp își vor permite cei pe care i-am trimis să nereprezinte și cei cărora le asigurăm o existență destul de confortabilă să ne sfidezeși să-și șteargă picioarele lor, destul de nespălate, de altfel, pe principiilenoastre de morală, legalitate și dreptate. Pare complicat dacă ne gândim laConstituție, legi și altele, pe care tot ei ar fi chemați să le schimbe saumăcar să inițieze tentativele de schimbare.

O schimbare va produce numai și numai atunci când alegătorul român se vadezmetici din vraja bolnavă în care zacede vreo două decenii și ceva și își va da votul unor noi partide, unei noiclase politice care trebuie să existe și care va trebui să se manifeste înperioada ce vine. Dacă va da în continuare din umeri așteptând ca SfântaProvidență să-i rezolve probleme lumești, lucrurile se vor perpetua.

Parcă se aud vești despre inițiative de acest fel. Oare, la viitoarelealegeri vom auzi asemenea semnale sau vom vota tot pe cei care ne vor milui cucâte o pungă de făină și câte un tricou gregar?

Mihail Fodor

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente