Acasă Cosul cu vipere Cos cu ViPere: Psihoza banilor falși, o „petardă” de doi bani!

Cos cu ViPere: Psihoza banilor falși, o „petardă” de doi bani!

cos vipereJudețul Satu Mare este cuprins de câteva săptămâni de o psihoză a banilor contrafăcuți, în sensul că tot mai mulți comercianți nu acceptă bancnote de 10 lei, pe motiv că ar fi false. Asta chiar dacă sânt cât se poate de valabile. Peste 300 de plângeri au fost depuse deja la Parchet. Sânt vizate mai ales cele din emisiunea 2005, mai mototolite, mai uzate, dar și mai puține decât suratele lor emise în 2008.

Cineva a lansat „petarda” că, dacă e diferită, bancnota de 10 lei de acum un deceniu sigur e falsă. Nu prea s-a chinuit cineva să se uite pe site-ul B.N.R. ca să se convingă că diferențele or fi ele multe, dar sânt cât se poate de… legale. 

Între bancotele din cele două emisiuni sânt diferențe de culoare la sigla Băncii Naționale și la inscripțiile „10 lei„, „ZECE LEI” și „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” de pe ambele fețe. De pe hârtiile emise în 2005 lipsesc elemente de grafică – două pensule – de pe partea transparentă, care există însă pe bancnotele mai noi. Plus că bancnotele din 2005 sânt imprimate în relief, pe când la cele de acum 7 ani imprimarea e plană. Există posibilitatea ca bancnotele de 10 lei să fie ținta infractorilor.

Cel mai simplu ar fi ca atunci când ni se spune că avem bani falși, chiar să mergem cu ei la poliție, să le demontăm puțin logica aristotelică (nu neapărat că toți ar ști ce-i cu Aristotel) și să-i obligăm să reacționeze. Chiar dacă ne pierdem un pic vremea cu declarații și discuții care par banale, chiar dacă ne enervăm, dar măcar să-i obligăm să facă ceva. Să știm dacă ceea ce am primit e un fals sau nu, să ne explice cum să facem să nu ne mai trezim cu bancnote falsificate, să știm și noi care sunt elementele care fac diferența dintre 10 lei adevărați și 10 lei falși.

Dar care ar fi interesul lor  și câștigul  ca să falsifice o hârtie/plastic cu o valoare atât de mică? Asta în condițiile în care avem bancnote de 200 de lei sau 500 de lei. Iar cea mai contrafăcută din lume e bancnota de 100 de dolari.

- Advertisment -

Cele mai populare

Show-ul alegerilor americane continuă

Într-o conferință de presă de joi, echipa juridică a președintelui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, a declarat că Trump a câștigat...

UTA Arad învinge campioana chiar la ea acasă

CFR Cluj, campioana în curs a României, a pierdut duminică seara pe teren propriu cu scorul de 1...

Ca de atâtea ori în istorie, liberalii vin să facă ordine!

Interviu cu Beniamin Kira, candidat PNL la Camera Deputaților Cunoscutul om de afaceri sătmărean, Beniamin Kira, este unul din...

Trag linie și scad…

          Niciodată nu am iubit bilanțurile, mai ales cele existențiale. Ce ai făcut, ce nu, unde ai greșit, sau unde ți-ai rupt...

Comentarii recente