29.8 C
New York City
luni, august 8, 2022
AcasăreportajeCrăciun pe stil vechi la Velyateno, Ucraina

Crăciun pe stil vechi la Velyateno, Ucraina

veliateno

Asemănare foarte mare între obiceiurile din cele două tări

Dacă în urmă cu puțină vreme, o delegație sătmăreană a participat la Velyateno, în Ucraina pentru a sărbătorii Revelionul pe stil nou alături de ucraineni, în perioada 5-7 ianuarie, intrepretul de muzică folk, George Negrea a fost prezent în aceeași localitate pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi și trăi împreună cu gazdele,  tradițiile, obiceiurile și  a face o paralelă între modul în care se sărbătorește Nașterea Domnului în cele două țări vecine. Localitatea Velyateno din raionul Hust, învecinându-se cu județul Satu Mare.

Velyateno, un sat parcă rupt din povești,  situat la poalele muntelui, la numai 3 km de România,  peste deal. Numele aceste localități se traduce “Viteazul” și vine exact de la Pintea Viteazul. Dacă întrebi un localnic, urmașul cui este, nu ezită să râspundă că este urmașul lui Pintea Viteazul.

De cum treci de tăblița cu numele, poți observa cum toată suflarea satului furnică în ajun, dintr-un capat în altul pentru a organiza cât mai bine sărbătoarea. Copiii umblă la colindat încă din dupăamiaza ajunului, plata colindei nu se mai face ca pe vremuri, acum, în loc de sacul în care se strângeu nucile și merele, copiii sunt dotați cu portofele pentru  bani. Nu se plătește cu bani mulți, între 10 și 50 de grivne, de la 2 până la 10 lei.

Am poposit în gazdă la familia Loika, fosta primărița a localității, Natalia Loika, unde a fost primit cu câldură și mâncare din belșug. M-am acomodat foarte repede.

Mâncarea în ajun, este toată de post, dar tradiția cere că pe masă să fie așezate doisprezece feluri, această simbolizeazând bogăția de peste an. Cea mai importantă mâncare este „hrebleanca”, o specialitate făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, nu poate lipsi de pe masă grâul fiert cu miere, nuci și stafide, simbol al roadelor bogate, sau peștele.

După ce am colindat câteva dintre colindele vehi româneși și am luat cina din mâncare numai de post și am așteptat colindătorii.

În seară de Ajun, după apusul soarelui și până înainte de miezul nopții, pornesc la colindat băieții, cărora nu trebuie să le scape nici o fată din sat. La miezul nopții se merge la biserica, la “snocne”,  cum se numește slujba, dar nu înainte de-a le face o vizită și de-a le aprinde o lumânare în cimitir, celor „plecați”.

După slujbă, în biserica se colindă, iar din repertoriu nu lipsește cea mai veche și mai lungă colindă, care conține 17 strofe dar și colinda „Cerul și pământul”, care pare a fi un cântec internațional, fiind cântat în România, Ucraina, Slovacia cât și Polonia.

După întoarcerea de la biserică se ia masa în familie, de data aceasta bucatele nu mai sunt de post, pe masă așteaptă cârnații, șunc, sarmale toba și multe alte preparate din carnea rezultată de la porcul sacrificat în gospodarie.

Dimineață, în ziua de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserica, unde un grup de tineri vin cu Viflaimul, ei continuând toată ziua pentru a strânge bani pentru biserică.

Cu toate că între județul Satu Mare și raionul Hust, se află o frontieră și o limbă, se pare că tradițiile se păstrează și au o similitudine foarte mare.

Mă despart greu de Velyateno în prima zi de Crăciun, pe o vreme senină dar totuți la – 15 grade, cu gândul că mă voi reîntoarce și anul viitor pentru a șimții câldura sărbătorilor de iarnă alături de vecinii noștri de peste deal, aici unde parcă mâncarea are mai mult gust, omenia și prietenia dăinuie peste acest ținut.  Și sunt convins că dacă veți avea curiozitatea să petreceți un Crăciun pe stil vechi, și veți vizita aceste locuri, cu siguranță că veți spune același lucru !

George NEGREA

DSC_1846

velyateno-hust-ucraina (9) velyateno-hust-ucraina (10) velyateno-hust-ucraina (11) velyateno-hust-ucraina (12) velyateno-hust-ucraina (8) velyateno-hust-ucraina (7) velyateno-hust-ucraina (6) velyateno-hust-ucraina (5) velyateno-hust-ucraina (1) velyateno-hust-ucraina (2) velyateno-hust-ucraina (3) velyateno-hust-ucraina (4)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente