Acasă sus Creșterea cu 16% a accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea cu...

Creșterea cu 16% a accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea cu 10% a pieței berii

Un studiu al firmei de cercetare Regioplan arată că presiunea fiscală pe piața berii instalată la începutul anului trecut odată cu creșterea cu 16% în lei a nivelului accizei a reprezentat factorul determinant pentru contracția cu 10% a pieței berii, potrivit asociației Berarii României.

„Ca urmare, deși veniturile la bugetul statului provenite din acciza plătită de sectorul berii au crescut cu 9% la nivelul anului 2013, contracția de 10% a pieței a indus o scădere a veniturilor colectate din TVA și alte taxe atât la nivelul sectorului berii, cât și la nivelul industriilor conexe. Astfel, în 2013, contribuțiile la bugetul de stat generate de sectorul berii direct și indirect, prin industriile conexe, au scăzut cu 4%, echivalând cu 30 milioane euro”, a declarat joi Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României la conferința Mediafax Talks about Brewing and Economy.

În total, nivelul contribuției cumulate la bugetul de stat generată direct și indirect de sectorul berii a scăzut de la 728 milioane euro în 2012 la 697 milioane euro în 2013.

Concentrându-se pe efectele induse la nivelul întregii economii a României de această scădere înregistrată pe piața berii în 2013, studiul Regioplan mai arată că numărul locurilor de muncă generate direct și indirect de sectorul berii la nivelul economiei României s-a redus cu 9%, scăzând de la 76.700 în 2012, la 69.700 la sfârșitul anului 2013.

Cea mai mare scădere înregistrată la nivelul locurilor de muncă a vizat sectorul ospitalității, unde scăderea a atins 23%, de la 30.700 în 2012 la 23.700 în 2013.

Totodată, valoarea adăugată generată de sectorul berii la nivelul întregii economii naționale s-a redus cu aproape 10%, de la 570 milioane euro în 2012 la 517 milioane euro în 2013.

Deși românii au venituri medii mai mici de șase ori față de cele ale germanilor, într-un top al țărilor europene realizat în funcție de nivelul de accizare raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, România se clasează cu 13 locuri în fața Germaniei. Printre țările cu niveluri de acciză mai mici decât în România se numără și Cehia, Belgia sau Spania, se mai arată în studiul citat.

„Studiul nu face decât să reconfirme ceea ce am comunicat în repetate rânduri. Deși în viziunea Guvernului creșterea accizei reprezintă o măsură de stimulare a veniturilor la bugetul de stat, ea are un efect de bumerang: creșterea veniturilor la bugetul de stat din acciză este absolut anihilată de scăderea mult mai mare a veniturilor colectate prin intermediul altor taxe și a TVA-ului. Nu putem decât să sperăm că autoritățile vor înțelege, fie și în al 12-lea ceas, că factorii care pot asigura un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele plătite de sectorul beri, sunt revenirea la nivelul minim european de acciză și aplicarea unui tratament fiscal echitabil pe piața băuturilor fermentate”, a mai spus Bratu.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lanțul de producție, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe.

„Având în vedere tot acest context, am decis că a venit momentul să îi invităm pe toți cei care iubesc berea să fie alături de noi în toate demersurile pe care le facem. Astfel, la începutul acestei luni am lansat petiția online: salveazăberea.ro, unde toți cei care cred că această băutură merită să fie tratată corect, își pot manifesta susținerea. Este un moment fără precedent, dar vrem să demonstrăm tuturor că berea, pentru a continua să facă parte din viața românilor, trebuie susținută”, a completat Constantin Bratu.

Cu investiții ce au atins până acum 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 69.700 de locuri de muncă la nivelul întregii economii a României.

Din punct de vedere al producției de bere, România a înregistrat la nivelul anului 2013 un volum de 16,3 milioane hectolitri, clasându-se pe locul 8 în Europa și pe locul 25 în lume, producția internă fiind comparabilă cu state precum Belgia sau Cehia.

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente