duminică, iulie 21, 2024
AcasăReligieCreștinii Ortodocși sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creștinii Ortodocși sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

TRADIȚII și OBICEIURI de 29 august -Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. La sfârșitul anului bisericesc, pe 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește ‘Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul’, zi de post. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfințenia vieții lui, pentru severitatea ascezei și râvna înflăcărată după dreptate și după cele cerești. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’, iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puțin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament, potrivit basilica.ro. În această zi, pentru menținerea sănătății, este bine să nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune, căpățâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului, nici pepeni sau nuci, pentru că miezul lor seamănă cu o cruce.

De asemenea, din ajunul sărbătorii nu se mănâncă preparate cu varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat de șapte ori capul pe varză și iar a înviat. Dintr-un sentiment de pioșenie, nu se mănâncă roșii, nici fructe de culoare roșie și nu se bea vin roșu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Sf. Ioan. Acum se sfințesc la biserică mere, pere, struguri și castraveți și se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.

De asemenea, pentru sporul familiei și pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiții suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere și se împart pachete cu struguri și pâine. În același timp, în această zi, în gospodării nu se folosește cuțitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare și pâinea se rup cu mâna. La orașe și la sate, pentru menținerea sănătății se păstrează o datină străveche : postitorii consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente