marți, iulie 16, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCrin Antonescu susține alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și...

Crin Antonescu susține alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și președinților de Consilii Județene

Vineri, 27 septembrie președintele Senatului Românie, Crin Antonescu s-a aflat într-o scurtă vizită la Satu Mare.  Acesta a susținut o conferință de presă pe Aeroportul Internațional din Satu Mare.

Împreună cu liderul USL, la întâlnirea cu presa Antonescu a fost însoțit de ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, europarlamentarii Ovidiul Silaghi și Eduard Hellvig, analistul Niels Schnecker, președintele Consiliului Județean Adrian Ștef dar și viceprimarul Marcela Papici.

Antonescu a declarat că „subscriu la idea domnului Liviu Dragnea și anume că sunt multe lucruri de clarificat în interiorul USL pentru a putea merge mai departe. Înțeleg că domnul Dragnea are o nemulțumire din cauza unei inițiative a unor parlamentari liberali. Noi am avut o înțelegere în cadrul USL cu privire la pachetul de legi electorale. Într-adevăr o vom face. E bine ca inițiativele legislative majore să le luăm împreună. Eu știu de cel puțin trei acte politice majore, mai importante decât alegerile din 2016,  făcute fără consultări prealabile în cadrul USL. Trebuie mult calm și să așezăm niște lucruri”.

În ceea ce privește legea electorală, liderul USL s-a declarat în favoarea alegerii în două tururi de scrutin a primarilor și președinților de Consilii Județene „deși foarte mulți primari ai USL nu îndrăgesc acest lucru. E normal ca cel ales să aibă o maximă legitimitate și nu văd de ce un partid sau altul s-ar supăra. Un primar ca și un parlamentar trebuie să aibă asupra sa presiunea perspectivei alegerilor”. Cu privire la președinții de Consilii Județene, Antonescu consideră că nu ar trebui revenit la vechiul sistem când aceștia au fost aleși din rândul consilierilor. Mai mult decât atât liderul USL este de părere că și președinții CJ ar trebui aleși în două tururi de scrutin.

După părerea lui Crin, acelaș sistem ar trebui aplicat și în cazul parlamentarilor. „Și parlamentarii ar trebui aleși în două tururi de scrutin Cel puțin la Camera Deputaților ar trebui revenit la votul pe liste. Aceasta este părerea mea personală”.

Cu privire la regionalizare Antonescu a declarat că aceasta nu ar trebui făcută pe criterii etnice referindu-se aici la declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor. „Din punctul meu de vedere nu criteriul etnic trebuie să stea la baza desemnării unei regiuni sau alteia. Aceasta nu este o poziție antimaghiară. Vrem să facem regionalizare pentru o mai bună dinamică economică. Altfel, nu merită făcută”.

Fiind întrebat de situația USL Satu Mare, președintele, Crin Antonescu a declarat că “știudespre situația cu Florisalul dar, fiecare organizație știe ce e mai bine pentru ei pe plan local, dacă au votat împotrivă atunci înseamnă că așa au considerat ei că este mai bine”  După conferința de presă  liderul PNL a plecat în județul Maramureș, acolo unde va participa la Școala Politică de la Sighetu Marmației.

1 COMENTARIU

  1. Acest Antonescu adormit, a venit sa-si consoleze penalul? Silaghi, la puscarie cu tine Hotule! Urmeaza Stef, tot orasul stie ce prostii a facut Stef in ultimul an, acest lucru il va costa mandatul. Urmeaza o perioada foarte interesanta.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente