joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCserey Casaba - „Viață nu există fără ritm”

Cserey Casaba – „Viață nu există fără ritm”

Cserey Csaba

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Județean Satu Mare, organizează vineri, 8 aprilie, cu începere de la ora 1500, în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr”, lansarea volumului autobiografic „Ritmus nélkül nincsen élet” – „Viață nu există fără ritm”, semnat de cunoscutul percuționist sătmărean Cserey Csaba.
Evenimentul va fi urmat de un microrecital oferit de carismaticul artist.
Volumul „Ritmus nélkül nincsen élet” a văzut lumina tiparului în anul 2015, la Miercurea Ciuc și a fost premiat în cadrul evenimentului ”Anul editorial sătmărean”, ediția a XVII-a, din 17 martie a.c., la secțiunea muzică.
În paleta de activități culturale pe care Biblioteca Județeană Satu Mare și le propune spre derulare în anul 2016, sunt incluse și lansările de carte, organizate cu scopul de a omagia personalități marcante din spațiul cultural sătmărean și pentru a duce la îndeplinire unul dintre cele mai frumoase obiective ale instituției, acela de a stimula interesul sătmărenilor pentru valorile culturale locale și susținerea tradițiilor culturale ale bibliotecii.

La eveniment sunt invitați să participe artiști și scriitori, oameni de cultură, jurnaliști, apropiați și colaboratori ai autorului și toți cei care doresc să-i transmită un gând bun lui Cserey Csaba.
Despre autor:
”Cserey Csaba, Csabcsi pentru prieteni, este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni percuționiști din România. A reușit să cânte pe aceeași scenă cu cei mai mari interpreți de jazz din țară, iar proiectele lui solo acustice sunt foarte apreciate atât la noi, cât și în străinătate.
Cserei Csaba s-a năcut la Gheorgheni, pe 16 noiembrie 1958, în secuime, la Porțile Occidentului și Orientului, cum îi place lui să spună. Festivalul de la Woodstok i-a influențat în mod decisiv cariera muzicală.
În anul 1970, înființează prima trupă, intitulată ”Phillips”, care cânta coveruri după formații celebre din România și Ungaria.
A ajuns să fie cunoscut mai ales după ce a înregistrat, împreună cu ”VOX T”, primele discuri la Electrecord, iar la începutul anilor ’80 a fost invitat la TVR 1 cu care a colaborat o bună perioadă de timp.
În anul 1989, Csabcsi s-a stabilit la Satu Mare, unde a activat ca muzicant al Teatrului de Nord, timp de 18 ani. A cântat în trupa ”Haron”, cea care a compus și pus în scenă prima operă rock din România.
Din 1997, a început să compună albume, primul album single fiind „Marșul tobelor“ cu un mare succes la public, acesta fiind și rampa de lansare spre celebritate. În 2002, îl cunoaște pe Harry Tavitian, cotat printre cei mai valoroși pianiști de jazz de la noi și unul dintre cei mai originali ca stil din lume, cu care începe o colaborare fructuoasă, ce constă în imprimarea unui album, intitulat „Nașterea” și concerte în toată țara și străinătate.
Au urmat colaborări cu valorosul saxofonist Mihai Iordache, cu trupa ”Orient Express”, iar în 2004 îl cunoaște pe carismaticul Johnny Răducanu, alături de care întreprinde mai multe turnee prin țară și străinătate.
Ultimul proiect muzicaș al lui Csabacsi este „Zgomotul ritmurilor”, concertele de relaxare. În cadrul acestui proiect folosește diverse instrumente de percuție de la cele clasice la cele exotice. Un instrument foarte drag lui și pe care l-a descoperit recent, este hand drum-ul, cel care poate să redea niște sunete sublime și te duc într-o lume plină de visare și care te cuceresc pe loc.” (informații preluate de pe www.adevarul.ro, 6 martie 2015)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente