Acasă Locale Nationale Curtea de Conturi: Românii au fost furați la GAZ în ultimii 10...

Curtea de Conturi: Românii au fost furați la GAZ în ultimii 10 ani

gaz

Românii au plătit facturi umflate la gaze în ultimii 10 ani. Asta arată un raport al Curții de Conturi care dezvăluie faptul că nu au fost respectate contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord și Distrigaz Sud. Potrivit acestora, tariful de distribuție ar fi trebuit redus, astfel încât consumatorul să plătească mai puțin.

Distrigaz Nord și Distrigaz Sud au fost cumpărate în anul 2004 de către E.ON și GDF Suez. Potrivit contractului de privatizare, în perioada 2005 – 2008, trebuia să se aplice o reducere de 15% a tarifului de distribuție a gazelor naturale care s-ar fi văzut în factura plătită de consumator. Instituția de control a precizat că Ministerul Energiei nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor. Mai exact, nu s-a aplicat o clauză care cerea “aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuție a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificată în cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA București și a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord SA Târgu-Mureș)”, potrivit raportului pe anul 2014 al Curții de Conturi, publicat recent.

Investițiile în rețele și stații efectuate în aceeași perioadă urmau să aducă o serie de beneficii, precum consum mai scăzut sau pierderi mai mici. Toate aceste beneficii trebuiau să fie transmise integral în facturile consumatorilor printr-o reducere suplimentară de tarif. Curtea de Conturi acuză că nu a fost realizată „cedarea, în întregime, consumatorilor de la începutul celei de a doua perioade de reglementare a creșterii eficienței economice realizate de Societate în activitatea reglementată de distribuție a gazelor naturale în prima perioadă de reglementare, care depășește obiectivele de eficiență stabilite în acest sens de Autoritatea de Reglementare”, potrivit raportului pe anul 2014. Acum instituția de control a pus în vedere Ministerului Energiei rezolvarea situației, anunță RTV.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dieta raw-vegană

Beneficii și riscuri Ce înseamnă dieta raw vegană, ce beneficii pentru sănătate are și la ce să fii...

Spre groapă, râzând…

Speram ca măcar la alegerile parlamentare să nu se repete comedia amară de la locale și când spun asta, mă gândesc la...

,,Prin cântec îmi exprim trăirile”

Interviu  cu interpretul Darius Câmpean Încercăm să îi aducem în atenția publică pe acei tineri care înțeleg că o...

Muzeul Daciei Românești din Satu Mare este unic în țară!

El aparține omului de afaceri, Beniamin Kira Fără îndoială, cel mai atipic muzeu din județul nostru, Muzeul Daciei Românești,...

Comentarii recente