Acasă Locale Internationale Cutremure politice iminente în Europa în 2015

Cutremure politice iminente în Europa în 2015

europa

Cutremurele politice pot fi iminente în Europa în 2015, pe fondul ascensiunii partidelor și mișcărilor populiste și al intensificării protestelor populației, potrivit unei cercetări realizate de Economist Intelligence Unit (EIU).

Creșterea atractivității partidelor populiste le-ar putea aduce unora dintre ele victorii electorale și ar putea determina partidele principale să încheie alianțe la care altădată nu s-ar fi gândit. „Criza democrației” din Europa este o prăpastie între elite și votanți, susține EIU. Ratele slabe de participare la vot și scăderea accentuată a numărului de membri ai partidelor tradiționale sunt factori cheie ai acestui fenomen, relateazăBBC News Online.

Marea Britanie, unde vor avea loc alegeri în mai, este „în pragul unei potențiale perioade prelungite de instabilitate politică”, potrivit cercetătorilor. Ei susțin că există un risc mult mai mare decât de obicei ca alegerile să genereze un Guvern instabil – anticipând că populiștii din cadrul UKIP vor lua voturi atât de la conservatori, cât și de la laburiști.

Dar provocarea politică imediată – și măsura în care populismul se traduce în succesul la urne – este în Grecia, unde vor avea loc alegeri legislative anticipate la 25 ianuarie. Sondajele de opinie sugerează că partidul de stânga populist Syriza ar putea deveni principala forță politică din țară. Dacă se va întâmpla acest lucru și partidul va reuși să formeze un Guvern, atunci acest lucru va trimite unde de șoc în UE, iar situația respectivă va funcționa ca un catalizator pentru schimbări politice și în alte zone, susține EIU.

„Alegerea unui Guvern Syriza va fi profund destabilizatoare, atât la nivel intern cât și regional. Aproape sigur va determina o criză în relația dintre Grecia și creditorii săi internaționali, în timp ce ștergerea datoriei reprezintă unul dintre elementele de bază ale platformei sale politice”, afirmă EIU. „Cu astfel de partide anti-sistem care câștigă teren rapid în numeroase alte țări ce urmează să aibă alegeri în 2015, efectele contaminării de la situația din Grecia ar putea fi semnificative”, adaugă EIU.

Alte exemple de alegeri europene cu potențiale rezultate impredictibile citate de EIU sunt cele din Danemarca, Finlanda, Spania, Franța, Suedia, Germania și Irlanda. „Există un numitor comun în aceste țări: ascensiunea partidelor populiste”, afirmă EIU, adăugând că „sentimentul anti-sistem a crescut în zona euro (și în restul UE) iar riscul problemelor politice și al potențialelor crize este mare”.

Potrivit analizei EIU, partidele și mișcările populiste – de stânga, de dreapta sau cu orientare nespecifică – se strecoară în spațiul care s-a creat între partidele politice vechi și baza lor socială tradițională. Opoziția față de guvernarea UE, imigrație și austeritate sunt teme cheie pentru multe dintre aceste partide.

Între timp, alături de ascensiunea mișcărilor populiste, a existat și o intensificare a protestelor populare în multe părți ale lumii în ultimii ani. EIU estimează că mișcări de protest semnificative au apărut în peste 90 de țări în ultimii cinci ani, conduse în general de tineri educați din clasa de mijloc, care îi disprețuiesc pe liderii lor politici și care preferă Twitter sau alte rețele de socializare platformelor politice tradiționale.

„Protestele populare s-au extins în ultimi ani în Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America Latină. Alte regiuni precum Asia și America de Nord au fost mai puțin susceptibile, deși nu au scăpat în totalitate”, afirmă EIU. „Cauzele protestelor au fost diferite – unele au fost ca răspuns la problemele economice, altele au fost o revoltă împotriva dictaturii; unele sunt expresia dorinței populare de a-și face auzită vocea de către elitele politice, altele exprimă aspirațiile noii clase de mijloc în fața unor piețe emergente ce se dezvoltă rapid”, adaugă EIU. Toate aceste evoluții ridică întrebarea dacă ele reprezintă de fapt o amenințare la adresa democrației sau dacă sunt dovada că aceasta este vie și sănătoasă.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente