marți, ianuarie 31, 2023
AcasăreportajeDe 6 ani Asociația ”O masă caldă” gătește mâncare pentru oamenii străzii

De 6 ani Asociația ”O masă caldă” gătește mâncare pentru oamenii străzii

Zi de mare sărbătoare în sânul asociației ”O masă caldă”. Bucurie și împlinire în inima asociației care în urmă cu șase ani a luat naștere în municipiul Satu Mare. Odată cu înființarea asociației în orașul nostru, zeci de oameni ai străzi au avut siguranța unei mese calde aproape zilnic.

”Se fac 6 ani de când am început primele demersuri pentru a aduce programul ”O masă caldă” în Satu Mare, și avem 2 ani de când funcționăm în cantina proprie. O masă caldă, înseamnă dincolo de fapte bune, multă muncă pentru o mână de oameni care își rup din timpul lor și vin să coordoneze echipele de voluntari formate zilnic pentru a găti. Munca și provocările ne-au unit ca echipă, ca familie, dar mai mult ne-a unit orientarea inimii. Am pus binele altora pe primul loc, fie vorba de beneficiari sau de ceilalti voluntari”, transmit reprezentanții Asociației ”O masă caldă” Satu Mare.

A fost extrem de dificil, după cum recunosc reprezentanții Asoc. ”O masă caldă”, însă misiunea a fost mai presus de intemperiile aduse de oameni cu furtună în suflet.


”În 6 ani de funcționare, am avut parte și de turbulențe. Au fost oameni invidioși, cu rele intenții, care au încercat să ne schimbe direcția, atât din interior, cât și din exterior. Și ei fac parte din drumul nostru, și le mulțumim că ne-au învățat să înțelegem mai clar identitatea noastră”, precizează reprezentanții Asociației ”O masă caldă” Satu Mare.

Muncă asiduă și voluntariat din dragoste pentru semeni

Reprezentanții asociației doresc să transmită că toată munca depusă este din suflet pentru semeni. Fiind voluntari, nu au parte de nicio răsplată financiară, doar sufletească.

”Mulți dintre voi încă nu ați aflat că noi suntem cu toții voluntari, adică nu primim nici un ban pentru că facem aceasta muncă. Pe gratis gătim, coordonăm, facem curățenie, cărăm cutii grele cu marfă și oale de zeci de litri fierbinți, ținem contabilitatea, alergăm la cumpărături, scriem mesaje, comunicăm, program voluntari, strângem fonduri și stăm la telefon cu orele, uneori chiar zilnic. Și dacă facem asta de 6 ani, zi de zi, nu cred că e cazul să mai spunem că o facem din dragoste pentru aproapele, ăi nu pentru imagine, laude, sau alte scopuri. Știm că nu vom schimba lumea, dar măcar, aproape zilnic, câteva zeci de oameni primesc o masă caldă gătită și oferită cu mult drag”, precizează aceștia.

Voluntariatul la ”O masă caldă” implică foarte multă muncă

Să fii voluntar la ”O masă caldă” înseamnă să îți facă plăcere să fii într-o echipă de oameni inimoși, împreună cu care vei participa activ la: pregătirea alimentelor; prepararea termică a hranei; spălarea vaselor/echipamentelor folosite și pălarea pe jos în încăperile în care se lucrează.


”Cantina ”O masă caldă” este locul unde oamenii se pot aduna și pot face împreună o faptă bună, indiferent de statutul social, etnie, orientare politică sau religie… Am colaborat foarte eficient cu autoritățile, cu alte ONG-uri, cu mass-media. Cu toate acestea, funcționăm exclusiv din donații și sponsorizari private. Nu am primit și nu am cerut bani de la stat. Nu spunem acestea ca să ne lăudăm, căci pentru a primi laude, am putea să găsim și lucruri mai ușor de făcut. O spunem ca să ne cunoașteți și mai bine și să știți ce ne definește. Când ne veți vedea și de acum încolo în poze, la datorie la cantină, să știți că o facem pentru că ne-a intrat în sânge să muncim pentru binele altora”, mai transmit reprezentanții Asociației ”O masă caldă” Satu Mare.

Pe pagina de internet a asociației https://omasacalda.ro/activitate/ , puteți vedea cine sunt oamenii care constituie temelia acestui program.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente