Acasă Sanatate Dieta raw-vegană

Dieta raw-vegană

Beneficii și riscuri

Ce înseamnă dieta raw vegană, ce beneficii pentru sănătate are și la ce să fii atent ca să nu te confrunți cu o lipsă de nutrimente?

Dieta raw-vegană constă în alimente de origine vegetală, consumate în stare crudă sau încălzite până la cel mult 48°C. Acest mod de a mânca include fructe, legume, diverse nuci și semințe, cereale integrale încolțite și leguminoase. La fel ca dieta vegană, și raw-veganismul exclude toate alimentele de origine animală. Ideea de a mânca numai alimente crude a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost promovată ca o modalitate de a evita bolile. Ce beneficii are dieta raw-vegană?

Dieta raw-vegană poate îmbunătăți sănătatea inimii

O dietă vegană bazată pe crudități poate îmbunătăți sănătatea inimii datorită concentrării sale pe fructe și legume, ambele fiind asociate în mod constant cu scăderea tensiunii arteriale și cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral. 

Studiile observaționale raportează că veganii pot avea un risc cu 75% mai mic de a dezvolta tensiune arterială crescută și un risc cu 42% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.

În plus, mai multe studii controlate randomizate – standardul de aur în cercetările științifice – observă că dietele vegane¹ sunt deosebit de eficiente în reducerea colesterolului rău (LDL).

Dieta raw-vegană poate reduce și riscul de diabet

Și acest beneficiu se poate datora parțial concentrării acestui stil alimentar pe consumul de fructe și legume, asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2. În plus, această dietă este bogată în fibre, nutrimente asociate cu nivelul scăzut al zahărului din sânge. Dietele vegane includ cantități bune de nuci, semințe, cereale încolțite și leguminoase, care pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Dieta raw-vegană poate ajuta la scăderea în greutate

O dietă vegană bazată pe crudități pare foarte eficientă pentru a ajuta oamenii să slăbească și să își mențină greutatea obținută. Studiile leagă în mod constant acest stil alimentar cu cantități mai mici de grăsime corporală².

Într-un studiu, persoanele care au urmat diferite diete bazate pe crudități timp de peste 3,5 ani au pierdut în jur de 10-12 kg. Mai mult, participanții cu cel mai mare procent de alimente crude din alimentație au avut, de asemenea, cei mai mici indici de masă corporală (IMC).

Într-un alt studiu, persoanele care urmau o dietă raw-vegană au avut un procent total de grăsime corporală cu între 7-9,4% mai mic decât cele care consumă o dietă tipică occidentală.

Dieta raw-vegană poate îmbunătăți digestia

Dieta raw-vegană este bogată atât în fibre solubile, cât și în fibre insolubile. Fibrele insolubile adaugă volum în scaun și ajută alimentele să se miște mai repede prin intestin, reducând probabilitatea de constipație. Fibrele solubile sunt, de asemenea, benefice, deoarece ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin. La rândul lor, aceste bacterii sănătoase produc substanțe nutritive, cum ar fi grăsimile cu lanț scurt, care ajută la reducerea inflamației din intestin. 

O dietă raw-vegană poate avea și unele riscuri dacă nu este bine planificată.

Dieta raw-vegană poate duce la carențe nutriționale

Dietele vegane pot fi adecvate pentru toate etapele vieții, atâta vreme cât sunt bine planificate. Una dintre premisele unei diete vegane adecvate este asigurarea că oferă toate vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul. 

Pentru a compensa lipsa anumitor nutrimente, care nu sunt prezente în mod natural în dieta vegană, cum ar fi vitamina B12, este nevoie de administrarea unor suplimente alimentare. Prea puțină vitamină B12 poate duce la anemie, leziuni ale sistemului nervos, infertilitate, boli de inimă și sănătate osoasă precară. Dacă există un aport prea mic de acizi grași Omega-3, de asemenea, e nevoie de suplimente alimentare precum cele cu ulei de alge.

- Advertisment -

Cele mai populare

La pescuit pe lacul din Grădina Romei

Marți, 3 august a.c., în jurul orei 17:00, mai mulți sătmăreni, adulți și copii, s-au pus să pescuiască...

Deținuții din Penitenciarul Satu Mare vor ajuta la mutarea Bibliotecii în noul sediu

Consiliul Județean Satu Mare anunță că până la sfârșitul anului, Biblioteca Județeană Satu Mare se va muta în...

Primăria municipiului Satu Mare scoate la concurs postul de arhitect șef

La sfârșitul lunii iunie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care, speră guvernanții, să...

Unul dintre cei mai bine cotați barberi internaționali, a susținut un seminar la Satu Mare

În perioada 1 - 2 august a.c., la Satu Mare a avut loc un workshop de barbering, susținut...

Comentarii recente