Acasă Locale Stiri Satu Mare Dilema primarului din Carei: ..”oare pe Eminescu îl citesc acei oameni cu...

Dilema primarului din Carei: ..”oare pe Eminescu îl citesc acei oameni cu cont pe Facebook?”

Luni 12 ianuarie 2015,o zi obișnuită de iarnă, fără pene de curent , fără comunicate de presă de la primărie  legate de posturi scoase la concurs de primăria Carei sau intenții de comasare de instituții de învățământ și  fără interventii ale domnului primar la unii conducători de instituții locale sau județene pentru a încerca  împiedicarea  bunei desfășurări a evenimentelor culturale organizate de către Despărțământul ASTRA Carei.

O zi cu un program stabilit  dinainte de domnul primar Kovacs  pentru omagierea poetului național nepereche …”M.Eminescu” ,eveniment pentru  organizarea căruia  a invitat Direcția Județeană de Cultură Satu Mare după cum a afirmat domnul director Vulturescu în luarea sa de cuvânt de luni 12 ianuarie 2015.

Toate bune și frumoase doar că ora la care au convenit să aibă loc evenimentul, era ora …12,00, ora la care dascălii sunt la catedră,elevii la ore iar celelalte categorii sociale de careieni sunt la locul de muncă, mai puțin consilierul personal al primarului ,platit de primăria Carei  deși nu se prezintă din 2008 la locul de muncă , după afirmațiile angajaților din primărie.

Deci,pentru cine a fost organizat acest eveniment aniversar?

Prezențe deosebite la prezidiu, personalități care ar fi meritat să beneficieze de un public  numeros și interesat căruia să îi poată împărtăși deosebitele expuneri ale domniilor  lor,dacă tot s-a organizat această manifestare și dânșii au făcut efortul de a se deplasa la Carei.

Dar dacă e să ținem cont de cele afirmate de primarul Kovacs în luarea sa de cuvânt, …oare pe  Eminescu  citesc acei oameni care au cont pe Facebook?  Nu e un specific  al tineretului să citească  asemenea poezii” așa că  domnia sa  nu a mai considerat oportun  ca  pentru invitații de care a avut parte să  se asigure că vor avea și auditoriu .

Nici măcar consilierii municipali ( ce figurau ca organizatori)  nu au fost informați de acest eveniment , dovadă și reacția lor  la întrebarea noastră telefonică de la finalul manifestării de luni 12 ianuarie 2015 : “Ce manifestare? Când va avea loc și unde? Nu am știut nimic…”. Întrebarea  s-a adresat fiecărei formațiuni ce face parte din Consiliul Local.

În continuarea discursului său,de la eveniment la eveniment  tot mai  “atractiv’ si împănat cu figuri de stil numai de domnia sa înțelese,primarul Kovacs  oferă o nouă mostră  de cameleonism binecunoscut de-acum careienilor.

“Ziua Culturii din România e legată de Eminescu iar Ziua Culturii maghiare e legată de Kolcsey…Ce ar trebui noi să facem e să încercăm să apropiem cele două culturi  și  să sărbătorim împreună pe Kafka Margit,Kolcsey….cu Otilia  Marchiș,George Marchiș, Aurel Pop,…dacă vom prezenta separat, va fi trunchiată prezentarea și trebuie incluși și șvabii. Din păcate se vede în sală că marcarea se face în cerc restrâns și cultura se face numai când are nevoie cineva să se laude,înțelegeți la ce mă refer…”

Nu știu ce au înțeles  angajații primăriei Carei din sală ,presa județeană și cei câțiva sătmăreni,cu totul 27 de persoane,dar  cu siguranță nu au avut cum să își închipuie că   ieșirea din sală  a primarului la ora 12 și 19 minute, la puțin timp după debutul expunerii prof.univ. Mircea Popa,era  pentru a acorda un interviu unei televiziuni locale pentru a ieși în evidență cu manifestarea dedicată lui Mihai Eminescu  fără a fi curios   să asculte cele relatate de invitații săi!

Cât poți să fii de pervers în gândire ca să afirmi că …“se vede în sală că marcarea se face în cerc restrâns”  când tu ca organizator  ai stabilit  regulile jocului ?

Dintr-un condei,careienii au fost excluși  prin fixarea orei total nepotrivite  prin   inaccesibilitate. Cu alte cuvinte,a  avut o atitudine similară celei înfierate de el  în  alocuțiunea sa . Un Curat-Murdar în cel mai caragielesc mod cu putință.

Am reținut din alocuțiune și faptul că primarul dorește să apropie cele două culturi,cea română și cea maghiară prin manifestări comune. Afirmația vine la câteva minute după ce la dezvelirea plăcii comemorative a preotului George Marchiș,directorul Vulturescu,adică Gheorghe Pop Silaghi, a mentionat că în spatele bisericii Sf. Andrei se va  face o arcadă a personalităților culturii locale, pentru că primarul împreună cu Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură au un plan de readucere la suprafață a reprezentanților culturii locale careiene.  Să înțelegem că e în plină desfășurare planul de punere în aplicare a directivei 586/29.09.2014 a Direcției Județene de Cultură prin care busturile românești se pot amplasa doar într-un anumit perimetru din oraș? Planul de discriminare a românilor din Carei și de învrăjbire a lor pe criterii religioase să fie cel cu care primarul speră să  rămână în pole-position la debutul cursei electorale viitoare ? Un fel de  “dezbină și condu” ? Greu de crezut că vor mai înghitii careienii momeala.

Am remarcat deasemenea că ținuta abordată pentru acest eveniment era în concordanță cu  …prețuirea acordată invitaților săi . Dacă la evenimentul de vineri organizat de FDG a adoptat o ținută potrivită , pentru Ziua Culturii Naționale, la care a invitat oameni de seamă din mediul universitar, a decis că  nu are importanță ținuta sa vestimentara în calitate de primar de municipiu,nerealizând că prin acest gest aduce atingere tuturor careienilor pe care îi reprezintă.

Daniela Ciută

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente