Acasă Locale Stiri Satu Mare ,,După fel și chip’’ -ul Paulei Oneț impresionează Grecia la Festivalul AegeanDocs...

,,După fel și chip’’ -ul Paulei Oneț impresionează Grecia la Festivalul AegeanDocs 2014

Tânăra regizoare careiancă Paula Oneț a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar social la Festivalul AegeanDocs 2014, din Grecia cu pelicula  ,,După fel și chip’’ ( As you like it), filmat în Ianculești, în cimitirul din sat și în cel din Cluj. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20-28 septembrie, iar Paula Oneț a fost singura reprezentantă a României la acest prestigios festival. În concurs au fost nu mai puțin de 347 de filme și creații regizorale din 27 de țări ale lumii, și doar 54 au reușit să treacă de selecția juriului. Premiile s-au acordat la 4 categorii și anume ,,Cel mai bun documentar istoric’’, ,,Cel mai bun documentar politic’’, ,,Cel mai bun documentar social’’ și Premiul Special pentru tineri regizori.

 Documentarul careiencei Paula Oneț s-a perindat pe la toate concursurile mari din Europa și din țară, unde a fost bine primit de critică și public: Festivalul de film de la Karlovi Vary, Cel mai bun scurtmetraj românesc (2013), ales în cadrul Galei Uniunii Cineaștilor din România, Timishort Festival 2013 (Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului), București Docuart Fest, culminând cu proiectarea acestuia în cadrul secțiunii Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

Paula Oneț și-a prezentat și acasă, la Carei filmul său de licență, documentarul de scurtmetraj ,,După fel și chip’’ anul trecut, în prezența celor dragi și a concitadinilor ei.

Filmul durează 22 de minute și urmărește  câțiva săteni din Ianculești, inclusiv bunicii săi, care sunt în căutarea celei mai reușite fotografii care va fi pusă pe piatra de mormânt,  pe care și-o aleg cu o deosebită atenție, care denotă atitudinea lor plină de cochetărie.

Paula surprinde prin film o felie de viață autentică, simplă, a unor vârstnici înțelepți, care, după ce își construiesc crucea încă din timpul vieții, fiecare își alege chipul după felul său. Este proiecția sinelui pentru posteritate, un fel de “eu așa mă văd și voi trebuie să mă păstrați în memorie așa cum mă văd eu”, dar și multă iubire față de cei dragi care s-au dus, precum și față de urmași.

Paula Oneț,fosta eleva a Liceului Teoretic Carei, este absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca și masterandă la Universitatea de Arte București, la specializarea Fotografie și Imagine Dinamică.

În toți acești ani, Paula a obținut burse de studiu în Seoul, Coreea de Sud și Turcia,  iar la începutul anului 2013 a primit  Mențiunea Specială de Excelență Academică oferită de Liga Studenților Români din Străinătate pentru rezultatele obținute în urma bursei de studiu Erasmus.
Paula Oneț locuiește  și studiază acum  în Valencia, unde își va lua masterul în Multimedia și Arte Vizuale.
Ea este coordonator multimedia în cadrul asociației 4Culture și lucrează la proiecte independente de film documentar.

In acest an, Paula Oneț a regizat în colaborare cu Andrei Toth 2 videoclipuri ale cover-ururile ,,Déjà Vu’’ și ,,Hey, brother’’  din cadrul proiectului pop simfonic ,,Music in pROgress’’, pentru renumita cântăreață Alexandra Ungureanu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Indigestia.Tratamente naturiste.

Indigestia apare cel mai frecvent în urma meselor copioase, bogate în grăsimi sau greu de digerat, sau din cauza alimentelor prea rapid ingerate.

Studenţii cer scăderea taxelor de şcolarizare

Începutul noului an universitar îi nemulțumește pe studenți. Teodor studiază Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Anul trei de...

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Comentarii recente