marți, ianuarie 31, 2023
AcasăEditorialEditorial: România, încotro?

Editorial: România, încotro?

editorialjsmTeamă, interes sau neputință, impunând tăcerea victimei și făptașului, acuzatului și judecătorului, pentrucă, astfel, filierele crimei organizate să-și păstreze regii neincoronati înadăposturi aurite și să-și ,,execute” inoportunii într-o liniște complice.

Timpanele societății înregistrează mai curând larma răfuielilor de clan, regizată spre consumul public și amplificată de spectacolul titlurilor de o șchioapă și al pozelor deprim plan din paginile presei de scandal.

Captat ecoul delictului ,,sestinge” apoi, în buzunarele patronilor de ziar.

Deconcertantă, diversitatea formelor de criminalitate își are rădăcinile într-o criză de sistem și decivilizație.

Sub impactul multiform alciocnirilor de interese, structurile economice, ierarhiile politice, ansamblulde valori pe care sunt fondate instituțiile statale suferă puternice mutații, exacerbând contradicțiile inerente sistemului.

Tensiunea și conflicteleinterne provin acum, tot mai des, nu numai din continuă adâncire a exploatării și inegalității condițiilor de viață și șanselor de afirmare, ci și dinconștiința alienării sociale și culturale a unor largi și eterogene grupuri șicategorii.

Sentimentul neparticipării, alînstrăinării de puterea economică și politică a dus la adânci fracturi înrelația dintre stat și societate, între individ și instituțiile menite să-l reprezinte.

Șomajul, incertitudinea socială și economică, deruta obtiunilor într-o lume a instabilității valorilor morale și politice concura, toate, la erodarea a însăși mecanismelor de baza asocietății, incapabile fundamental să rezolve probleme fundamentale ale drepturilor omului, precum dreptul la muncă, la egalitate socială.

Ce se poate spune despre dreptul la muncă când mai mult de jumătate din tinerii care termină diferite școli nu au unde să lucreze, aceasta fiind și una din principalele cauze ale consumului de droguri, ale delicvenței și de ce nu ale violenței.

Exploatând o imensă piață avidului de muncă, de speranța și de ce nu de ideal, de multe ori crima organizată își întinde tentaculele tocmai acolo unde sfârșește puterea statuluiși nu de puține ori viciază însăși instituțiile lui, iar atunci când vreun justițiar idealist în crezul dreptății se însuflețește a-și face,,vertical” datoria este discreditat, marginalizat și dacă se poate de cenu ,,eliminat”.

 Dar radiologia indiferent de ce natură, prin radiații afectează ,,sănătății”, ca și atunci când pacientului i se destăinuie adevărul despre cancer, de ce să creem suferințe psihice prin a spune adevărul, nu e mai ușor să ignorăm, să nu recunoaștem, să nu facem nimic și să lăsăm cancerul social să-și facă treaba?

Presa este in ultimul timp prima putere în stat, este stindardul puterii informatiei si informarii, atat al poporului cat si al informarii autoritatilor, precum si al sustinerii la unison al justitiei si libertatii de exprimare.

Dar oare idealul libertății are loc practic sau ramane un ideal?

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente