marți, ianuarie 31, 2023
AcasăEditorialEditorial - Totul e cețos

Editorial – Totul e cețos

editorialjsm

Este destul de greu la ora actuală să distingi cu claritate ce se întâmplăla vedere și în subsolurile politicii românești. Chiar și pentru nișteobservatori mai consecvenți ai fenomenelor și desfășurărilor din acest spațiu.

Până la un loc, cel puțin, toate păreau să aibă o noimă, toate se colorauîn alb și negru, după percepțiile și opțiunile actorilor și spectatorilorimplicați. Comuniștii și comunistoizii erau unii, anticomuniștii ceilalți,corupții stăteau sub zodia umbrei, iar cei, măcar relativ, onești străluceau înlumină. Acum toate se amalgamează, limitele se estompează, încât nu maidistingi decât o magmă cenușie și vâscoasă în care se amestecă foști îngeri șifoști demoni, într-o devălmășie din care nu mai știi ce să alegi.

Aflăm că sunt tabere pe care cu greu le-am fi putut bănui. În care coexistăindivizi pe care-i consideram drept adversari ireductibili, ni se povesteștedespre complicități și exerciții de conivență uluitoare, care ne buimăcesc de-abinelea, făcându-ne să ne întrebăm la fel ca Cetățeanul Turmentat, nu pentrucine să votăm, ci pentru cine am votat și cine ne reprezintă cu adevărat.

Aflăm că Victor Ponta s-ar afla în aceeași tabără cu Elena Udrea, cu cares-a și frecventat odinioară atunci când noi credeam că s-ar sfâșia mai abitirca niște fiare. Că aceleași tandrețuri s-ar fi produs între sus-numitul și fostulprinț-consort, marele Cocoș. Că, de pildă, unul din numerele de telefon alecumnatului, acum priponit, al prim-ministrului aparține aceluiași numit, Cocoș.

Mulți comentatori cred a ști că nici măcar între Băsescu și Ponta n-a fosto dușmănie pe viață și pe moarte, așa cum se vedea pe cele ecrane de televizor.Că, la un moment dat, interesele și opțiunile, măcar de etapă ale lui TraianBăsescu și ale Elenei Udrea au intrat în coliziune și că acest lucru esteposibil și în prezent.

Ni se vorbește de tabere care ar avea în componența lor inclusiv foști șiactuali lideri ai serviciilor. Tabăra Ponta, Maior, Udrea, vizavi de o alta:Iohannis, Coldea, Băsescu baleind între cele două. Celei de a douaadăugându-i-se, dacă treburile vor merge bine și noul director propus pentrupostul de director al SRI, Eduard Helwig.

Rămân deschise probleme semnificative legate mai ales de soarta celorîncăpuți pe mâinile tot mai lungi ale DNA ori a celor pentru care dosarele urmeazăsă se finalizeze. Se vorbește de nume de tot mai mare anvergură, astfel încâtnu este exclus ca peisajul politic al perioadei care o să urmeze să se schimberadical. Inclusiv în ceea ce privește identitatea și structura unui posibil nouexecutiv.

In aceste momente extrem de fluide și neașezate nu ne rămâne decât să stămși să așteptăm desfășurările ce vor surveni, speculațiile fiind posibile, dupăcum este posibil și probabil ca premonițiile noastre să se infirme în maremăsură, pentru că trebuie să fii un adevărat Nostradamus sau măcar sora luiîntru descifrarea viitorului, Mafalda, ca să poți prezice ceea ce va putea săsurvină.

Ceea ce ar trebui să se întâmple și ar fi bine să fie astfel esteconsolidarea statului de drept, subțierea corupției și a corupților și, înconsecință, intrarea definitivă și irevocabilă a României pe orbita valoriloroccidentale.

Oare nu e prea mult? Probabil, nu, după un sfert de secol de la revoluția(ori ce va fi fost) din decembrie 89.

Mihail Fodor

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente