Acasă Locale Stiri Satu Mare „Educalternativa” a ajuns la final

„Educalternativa” a ajuns la final

Caravana „Educalternativa”, care în ultimele zece luni a derulat activități socio-educative pentru copii și tineri provenind din familii defavorizate din Satu Mare, a ajuns la final.

Pentru a marca încheierea caravanei, Asociația „Stea” a organizat, într-una dintre cele mai mari zone de intervenție, „Stadionul UNIO” din Satu Mare, un carnaval cu măști la care au fost invitați copiii și tinerii beneficiari, precum și voluntarii și reprezentanții partenerilor din proiect. Cu toții au sărbătorit rezultatele deosebite obținute în acest proiect și au pus în valoare ceea ce au învățat în ultimele luni.

Caravana „Educalternativa”, ce a avut loc în cadrul proiectului „Educație pentru viitor”, a fost realizată de către Asociația „Stea” în perioada februarie – octombrie 2014, având ca scop susținerea educației timpurii, a integrării în sistemul educativ și a dezvoltării abilităților de viață a copiilor și tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare. Proiectul, inițiat și coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange, a fost selectat în cadrul concursului „Susține un ONG” organizat de Fundația Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajații Orange România, program ce a oferit în 2014 finanțări de peste 125.000 lei.

Cu ajutorul Caravanei „Educalternativa” un număr de 169 de copii și tineri și 52 de părinți au beneficiat în ultimele 10 luni de activități de alfabetizare, programe de tip didactic, jocuri educative, activități de animație socio-educativă, concursuri sportive, ateliere de educație pentru sănătate, programe de educație civică și acțiuni de curățenie realizate în folosul comunității, ateliere de educație parentală, informare, consiliere și mediere pentru acces la servicii sociale și de bază în comunitate.

Cele mai importante rezultate obținute în urma acestora vizează prevenirea abandonului școlar a 97 de copiii aflați în situație de risc și înscrierea la școală și grădiniță a 18 copii care nu fuseseră niciodată înscriși în sistemul educativ, reprectiv creșterea gradului de responsabilizare a părinților pentru asigurarea în familie a unui mediu propice pentru dezvoltarea copiilor.

Diana Tarța, asistent social în cadrul Asociației „Stea” care a lucrat în mod direct cu aceste familii se declară mulțumită de progresele făcute cu majoritatea părinților însă consideră că nevoia de intervenție prin programe de educație parentală este în continuare foarte mare în zonele defavorizate: „Am întâlnit multe situații în care părinții nu și-au înscris copiii la grădiniță și școală din rușine pentru că nu le pot asigura nici cele mai elementare resurse: haine, igienă, rechizite. În aceste cazuri, cu o minimă investiție materială și consiliere, barierele în calea accesului la educație au fost spulberate ușor. O altă problemă o reprezintă însă stima de sine foarte scăzută și mentalitatea părinților, care confruntându-se de-a lungul vieții cu multe greutăți, ajung să se desconsidere și inclusiv să le transmită copiilor lor că ei nu sunt capabili să învețe și că eforturile de a fi ca ceilalți copii sunt zadarnice. Aici este extrem de important ca aceste familii să primească susținere din exterior, pentru că nimic nu este mai periculos pentru acești copii decât să ajungă să-și înrădăcineze ideea că ei nu sunt capabili de nimic bun”.

Cristina Bala, directorul Asociației „Stea” puctează rolul pe care acest proiect l-a avut în comunitatea sătmăreană: „Acest proiect ne-a permis să creștem în mod semnificativ accesul copiilor și familiilor vulnerabile din Satu Mare la programele educative și de consiliere pe care înainte puteam să le desfășurăm doar la centrul nostru de zi unde locurile sunt limitate. Practic, am crescut de până la opt ori numărul celor pe care i-am putut susține în mod aprofundat și rezultatele, mai ales în ceea ce privește copiii, sunt într-adevăr remarcabile. Dacă la începutul activității caravanei, majoritatea lor, în mod deosebit cei care nu au fost niciodată la școală și grădiniță, erau extrem de energici, aproape imposibil de implicat în orice fel de activități de grup în care se cerea să fie atenți și să conlucreze cu alți copii respectând anumite reguli, în numai câteva luni, schimbarea este majoră: la ora actuală nu mai există nici o diferență de comportament între acești copii și oricare alt copil din comunitate care participă la programul școlar. Aceasta este o realizare importantă, deoarece din experiența noastră, majoritatea copiilor din mediile defavorizate pe care i-am sprijinit să ajungă la școală în anii trecuți au avut dificultăți majore de integrare. Mai mult, unii dintre ei, au ajuns să fie înregistrați cu cerințe educaționale speciale, nu datorită unor probleme de sănătate mintală, ci datorită unui retard major de dezvoltare a unor abilități de bază care a apărut ca urmare a lipsei aproape totale de atenție și îndrumare educativă în familie”.

Chiar dacă proiectul „Educație pentru viitor” se află la final, baza materială achiziționată cu sprijinul Fundației Orange permite susținerea în continuare a copiilor care frecventează grădinița și școala. Caravana Educalternativa va fi sistată până la primăvară, însă echipa mobilă a Asociației „Stea” va continua să monitorizeze și să lucreze cu familiile, iar copiii și tinerii cu cele mai mari nevoi de susținere vor beneficia de activitățile educaționale, de consiliere și de baza logistică și materială pentru igienă și sănătate în cadrul centrului de zi al asociației.

Valoarea totală a proiectului „Educație pentru viitor” a fost de 53.274 lei, din care 30.260 lei au fost oferiți de Fundația Orange. Implementarea proiectului a fost posibilă și datorită co-finanțării pe care Asociația „Stea” a primit-o din partea partenerilor Grenoble Isere Romania și Solidarité Enfance Roumanie (Franța), Popica Onlus (Italia) și Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială. Pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a activităților construite prin proiect și în special a Caravanei „Educalternativa” echipa Asociației „Stea” are în continuare nevoie de voluntari. Persoanele interesate să participe la acțiunile care se vor realiza la centrul de zi pe perioada iernii, ne pot contacta la e-mail: [email protected], telefon: 0361884330, 0743174169, sau sunt așteptate direct în Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 în zilele lucrătoare de la ora 08.00 la 16.00.

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente