Acasă Locale Internationale Enel va vinde în acest an activele din România și Slovacia

Enel va vinde în acest an activele din România și Slovacia

Compania italiană de utilități Enel va vinde activele deținute în România și Slovacia în acest an, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat că a primit deja oferte pentru acestea.

„Avem oferte. Știm că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta și luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, așa că, în ceea ce privește plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit inițial”, a afirmat Starace, relatează Financial Times.

Guvernul italian deține o participație de 30% la compania Enel, în fruntea căreia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace în luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor și de restructurarea a grupului.

Starace a declarat că va oferi în luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei.

În condițiile în care Enel este compania de utilități cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis să vândă activele deținute în Europa de Est, valoarea acestora fiind estimată la 4 miliarde de euro.

„Vom menține datoria la nivelul potrivit, în condițiile în care investitorii noștri au încredere în capacitatea noastră de a genera bani cash”, a precizat directorul general al Enel.

Obiectivul Enel a fost să încheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiecțiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro.

Vineri, acțiunile companiei italiene se tranzacționau cu 3,57 euro pe unitate, în scădere semnificativă față de vârful atins în iunie anul trecut, de 4,46 euro pe unitate.

În ceea ce privește afacerea din Italia, care a fost afectată din cauza economiei care a stagnat, Starace a precizat că, deși așteaptă o îmbunătățire a cererii în acest an, nu poate miza pe o creștere susținută de o creștere ușoară a cererii.

Guvernul italian vrea să reducă participația deținută la Enel la 25%, dar, până în prezent, planul de privatizare nu a înaintat, din cauza condițiilor de pe piață.

În România, unde Enel deține o treime din piața distribuției de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, precum și 100% din compania de servicii Enel România (deținută prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anunțat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operațiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de acționari.

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro și profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente