29.8 C
New York City
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăsusEugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene

Eugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează miercuri, 19 martie, cu începere de la orele 1400, în Sala multimedia, vernisajul expoziției foto-documentare dedicată lui Eugen Pavel Barbul, bibliolog născut pe plaiuri sătmărene.

Organizată de către bibliotecarii din cadrul Secției Colecții speciale și Fond de patrimoniu, expoziția va fi însoțită de prezentarea celor mai importante momente din biografia lui Eugen Pavel Barbul dar și lucrări de o deosebită însemnătate pentru studiul bibliologiei.

„Prin intermediul acestor activități dorim să aducem în atenția opiniei publice oameni de valoare și activitatea lor, adevărate modele și puncte de reper pentru generațiile care i-au urmat”, a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare.

Eugen Pavel Barbul s-a născut la Lipău, în 23 ianuarie 1875. A studiat între anii 1897-1900 la Facultatea de Litere și Filosofie din Budapesta, obținând doctoratul în litere și filosofie la data de 15 martie 1900.

Din 1901 a îndeplinit funcția de bibliotecar al Universității din Budapesta. În această funcție a avansat până la rangul de prim-bibliotecar.

Va căuta neîncetat să-și perfecționeze cunoștințele și studiile, astfel că a frecventat și cursurile facultății de Drept și Științe Politice din Budapesta.

În 1920 a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj Napoca, fiind primul român care a îndeplinit această funcție.

Dintre lucrările publicate amintim: Az avasvidéki nyelvjárás (Graiul – Dialectul român din Țara Oașului); Catalogul Revistelor Bibliotecii Universității din Budapesta; Capitole din istoria literaturii române; Istoriografia română până la 1820 (A román történetirás 1820-ig); Biblioteca Universității Regele Ferdinand I din Cluj; Costume românești din veacul al XVII-lea; Mihai Viteazu. Chipuri și documente;

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente