marți, octombrie 3, 2023
AcasăsusEvaluarea și reevaluarea Eco Școala la nivelul instituțiilor de învățământ din județul...

Evaluarea și reevaluarea Eco Școala la nivelul instituțiilor de învățământ din județul Satu Mare

Programul Eco-Schools este un program pentru managementul mediului și certificarea instituțiilor care-l implementează, coordonat la nivel internațional de Fundația de Educație pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reunește  72 de organizații din 63 de țări, care  acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă. La nivel național, programul este coordonat de Centrul Carpatic Danubuian de Geoecologie București.

Programul Eco-Școala este susținut pe plan mondial, de Uniunea Europeană și UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) și a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în  găsirea de soluții la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local.

La nivelul județului Satu Mare, programul a fost implementat prima dată, în anul 2001 sub îndrumarea doamnei Bekessy Elisabeta – director executiv APM Satu Mare care este numit din partea FEE,  coordonatorul zonal al programului pentru județele Satu Mare și Maramureș.

La nivelul județului Satu Mare, până în prezent s-au înscris în program 18 instituții de învățământ din care 14 au deja statut de ECO ȘCOALĂ: Eco-Școala Gimnazială “Octavian Goga”, Eco-Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, Eco-Școala Gimnazială  “Avram Iancu”, Eco-Școala Gimnazială  ”Mircea Eliade” , Eco-Școala Gimnazială nr. 10, Eco-Școala Gimnazială ”Bălcescu Petofi”, Eco-Școala Gimnazială”Dr. Vasile Lucaciu”, Eco-Școala Gimnazială Pișcolt, Eco-Școala Gimnazială  Viile Satu Mare, Eco Grădinița nr. 6, Eco Grădinița ”Draga mea” , Eco- Grădinița ”Guliver”, Eco- Colegiul Națonal ”Ioan Slavici”, Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Emil Palade”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș”, Școala Gimnazială Valea Vinului(ultimele 4 vor fi evaluate pentru a primi simbolul Eco Școala – Steagul Verde în anul 2015).

În perioada 13 – 15.05.2014 la nivelul județului Satu Mare a avut loc evaluarea și reevaluarea Programului Eco Școala la nivelul a 13 instituții de învățământ din județul Satu Mare: Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, Grădinița cu Program Prelungit ”Draga mea”, Grădinița cu Program Prelungit ”Guliver”, Colegiul Național ”Ion Slavici”, Școala Gimnazială ”Octavian Goga”, Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, Școala Gimnazială ”Bălcescu-”Petofi”, Școala Gimnazială Pișcolt și Liceul Teoretic Carei.

Comisia de evaluare formată din doamna Dincă Cornelia- Președinte Centru Carpatic de Geoecologie București, Adriana Culda- Șef Serviciu din cadrul APM Satu Mare și d-na Săsăran Mariana- inspector de specialitate de la ISJ Satu Mare au evaluat în teren modul de implementare a Programului internațional ”Eco-Școala” la nivelul celor 13 instituții de învățământ. Pe parcursul evaluării s-a constatat implicarea activă a elevilor în activitățile de educație ecologică precum și dezvoltarea spiritului civic și conștientizarea problemele de mediu de la nivelul comunității de către toată comunitatea școlară (elevi, părinți cadre didactice). Fiecare unitate în urma evaluării își va păstra încă doi ani statutul de Eco Școala, demonstrând în continuare că sunt adevărați apărători ai mediului înconjurător.

Reamintim faptul că Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare a primit în anul 2009 „Steagul verde” din partea Fundației Mondiale de Educație pentru Mediul  Înconjurător (FEE) ca recunoaștere pe plan internațional a implementării cu succes a programelor de educație ecologică  pentru tânăra generație, astfel APM Satu Mare devenind prima instituție de mediu din România care a primit acest simbol și s-a alăturat celor 12.900  de instituții de învățământ din lume care dețin Certificat de Eco-Școală și Steagul Verde, respectiv celor peste 11 000 000 de copiii și tineri, 628000 de cadre didactice și 4 000 de autorități locale dezvoltă acest program în lumea întreagă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente