29.8 C
New York City
duminică, august 14, 2022
AcasăsusEvenimente culturale la Carei

Evenimente culturale la Carei

Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei anunță debutul Festivalului Bestfest 2014 – Primăvara Culturală Careiană cu două recitaluri de excepție.

Primul se va desfășura marți 18 martie 2014, de la ora 18.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei, când va avea loc recitalul de muzică clasică susținut de cvartetul de stat al Filarmonicii din Târgu Mureș Tiberius Quartet, iar al doilea, miercuri 19 martie 2014, de la ora 18.00, în Sala Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei recitalul jazz „100 de minute de istoria Jazz-ului” susținut de Dinu Simon & JazzTrotters din Arad. Intrarea la cele două recitaluri este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentele artistice și sportive din cadrul Festivalului Bestfest 2014 – Primăvara Culturală Careiană se vor desfășura în lunile martie, aprilie, mai și vor fi anunțate în timp util către reprezentații mass-media. Programul variat va cuprinde expoziții de pictură, fotografie, lansări de carte, recitaluri de muzică de diverse genuri, piese de teatru, campanii umanitare și ecologice, simpozioane, recitaluri de poezie, dar și competiții și programe sportive pentru toate vârstele.
Recitalul jazz „100 de minute de istoria Jazz-ului” are două părți. Prima parte de aprox. 30-40 min este o prezentare a istoriei jazz-ului începând cu sfârșitul anilor 1800, perioada ragtime, trecând prin era dixie, swing, be-bop, jazz rock, free jazz, jazz-ul de fuziune, până la jazz-ul modern al zilelor noastre. Prezentarea se va realiza cu ajutorul unor poze și clipuri muzicale, specifice fiecarei perioade. Dupa „partea teoretica” se va ține o pauza de  5-10 minute, timp in care cei din public , daca doresc pot sa puna intrebari , se poate discuta despre ce li s-a parut mai interesant. Apoi urmeaza concertul. Programul este astfel întocmit, piesele sunt în așa fel alese încât acoperă perioadele principale ale jazz-ului, prezentate înainte.
Band-ul se numeste „Dinu Simon&The Jazztrotters” și este alcatuit din-Toni Khun:clape-Dan Alex Mitrofan:chitara-Pedro Negrescu:contrabass-Dinu Simon:tobe.

“Arădean de origine, bateristul Dinu Simon s-a impus printre ritmicienii cei mai serioși, mai capabili, mai versatili, fiind preferat de muzicienii noștri cu majusculă precum Garbis Dedeian, Marius Popp Nicolas Simion etc,dar și de profesorii americani care au funcționat pe meleagurile noastre – Eldad Tarmu, Tom Smith,Tom Wolfe, Rick Condit,Mike Krstic etc.“ (Florian Lungu, jazz promoter).

Cvartetul Tiberius s-a înființat în anul 1994 la Cluj cu ocazia unui curs de măiestrie ținut de Devich Sándor. Cu recomandarea profesorului și a doamnei Isabelle Bensa cvartetul a urmat cele mai renumite cursuri : Amadeus Summer Course, Orlando Festival, Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest, Britten-Pears School for Advanced Musical Studies și la Chilingirian masterclasses.În Anglia cvartetul are prilejul de-a face cunoștință cu profesorul Istvan Metz.După acest curs de măiestrie din Anglia Istvan Metz invită cvartetul la Nordhorn masterclasses și la Academia Olandeză de Cvartet de coarde din Amsterdam, pe care membrii cvartetului l-au absolvit cu nota maximă.În anul 2004 în Austria câștigă Erste Wiener Klassik Preis pentru cea mai bună interpretare a clasicilor vienezi( cu Norbert Brainin, Sándor Devich, Gunther Pichler, Milan Skampa și Siegmund Nissel în juriu).Între timp Jerry Horner – fost membru a cvartetului Fine Arts – sprijină cvartetul și ajută organizarea unui turneu în SUA și Canada. În vara anului 2013 cvartetul susține un nou turneu in Canada.Cu sprijinul Consiliului Județean Mureș din aprilie anului 2008 cvartetul devine Cvartetul de Stat al Filarmonicii din Tg-Mureș. Membrii cuartetului sunt: Tibor Molnár, vioară, Károly Lokodi, vioară; József Molnár, violă; Előd Zágoni, violoncel.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente