sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareFestival dedicat lui Pintea Viteazul în Velyateno - Ucraina

Festival dedicat lui Pintea Viteazul în Velyateno – Ucraina

pintea fest ucraina (5)Timp de două zile, 27 și 28 august în comuna Velyatino din raionul  Hust, Ucraina a avut loc un megafestival dedicat haiducului Pintea Viteazul.

Dacă anul trecut a fost prima ediție, uite că în acest an în organizarea bazei de tratament ”Apele Termale” din Velyateno, conduse de Vasile și Liuba Komishak, s-a organizat din nou acest eveniment inedit botezat „Pyntya Fest”.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de tragerea cu tunul.

Deasemenea, în cadrul evenimentului a fost inaugurat un nou izvor de apă minerală, care are proprietăți de vindecare și pregătirea din apa acestuia o ciorbă uriașă, dzyama cum o numesc ucrainenii, în cantitate de 5000 de litri doborând recordul ca fiind cea mai mare făcuta vreo dată înn Ucraina.

„Locuitorii din Velyateno consideră că sunt urmașii lui Pintea, el a fost un haiduc care a trăit în România, unde a fost ulterior ucis. În comuna noastră sunt trei monumente dedicate lui Pintea Viteazul” spune Janna Mykytyuk, primarul localității Velyateno.

În cadrul festivalul au concertat și trupe de seama din Ucraina, acestea reușind să destindă atmosfera cu diverse cântece tradiționale, unele dedicate haiducului Pintea Viteazul.

Foto: Khust.Today

pintea fest ucraina (3) pintea fest ucraina (1)pintea fest (1) pintea fest (2) pintea fest ucraina (6) pintea fest ucraina (7) pintea fest ucraina (2)

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente