29.8 C
New York City
joi, august 18, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareFestivalul folcloric “Cetatea Codrului” de la Ardud

Festivalul folcloric “Cetatea Codrului” de la Ardud

Timp de două zile, la sfârșit de săptămână, orașul Ardud s-a aflat în sărbătoare. Cei mai reprezentativi interpreți de folclor din zonele Someșului, Codrului, Oașului și Maramureșului care au contribui la reușita festivalului folcloric “Cetatea Codrului”. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, face parte din proiectul “Ardud – Oraș turistic medieval”, lansat anul trecut în scopul dezvoltării și promovării comunității locale prin turism și cultură.

“Deoarece reprezintă simbolul comunității, toate manifestările au avut loc pe scena amplasată la poalele Cetății Ardud”, a declarat marți primarul Ovidiu Duma, în conferința de presă organizată pentru prezentarea evenimentului.

Programul celor două zile demonstrează că festivalul de la Ardud este dedicat folclorului autentic, iar unul dintre momentele speciale a constituit simpozionul “Tradiția – necesitate identitară și clișeu cultural”, ai cărui lectori a fost Grigore Leșe și Nicolae Sabău. “Festivalul nostru este o petrece câmpenească de la care oamenii pleacă fără amintiri de substanță” – a afirmat Mircea Câcu, directorul Casei de Cultură.

După simpozionul care a avut loc sâmbătă, a doua zi manifestările au inceput cu o paradă a portului popular din zonele Someșului, Codrului, Oașului și Maramureșului, iar spectacolul s-a desfășurat: de la ora 13:00 până seara târziu, pe scena de la poale Cetății doar nume consacrate, între care Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, Ansamblul Transilvania din Baia Mare, Petrica Muresan, Ancuta Anghel, Sava Negrean și Cristian Pomohaci.

Costurile pentru organizarea festivalului au fost estimate la circa 40.000 lei, din care aproximativ 15.000 lei reprezintă contribuția Consiliului Județean, diferența fiind asigurată de Primăria Ardud și sponsori.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente