29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusFiscul execută silit mai puțin. Sumele luate din conturile bancare sunt mai...

Fiscul execută silit mai puțin. Sumele luate din conturile bancare sunt mai mici cu 40%

Sumele încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din executări silite a scăzut cu circa 1,4 miliarde lei, de la 4,55 miliarde lei la 3,14 miliarde lei, în primul trimestru al anului față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de instituție.

Cea mai mare parte a sumei, însemnând 2,4 miliarde lei, a fost încasată de ANAF după trimiterea somațiilor. Față de același trimestru din 2013, suma a scăzut cu aproape 30%, respectiv cu 900 milioane de lei. O reducere mai importantă a fost înregistrată la executarea silită prin poprirea conturilor bancare cu 40%, de la 1,11 miliarde lei în ianuarie-aprilie anul trecut, la 677 milioane lei în primul trimestru din 2014.

O explicație ar fi schimbarea procedurii de blocare a conturilor, aprobată în primele zile ale lunii martie. Prin  ordonanță de urgență s-a precizat că poprirea se face doar după 30 de zile de la emiterea somației. Anterior apariției actului normativ, somația era, de multe ori, transmisă concomitent sau chiar ulterior emiterii deciziei de poprire pentru că legea nu prevedea un termen în acest sens, cid oar făcea referire generic la comunicarea actului administrative fiscal.

Fiscul a mai încasat 57 milioane lei din poprirea terților, 2,8 milioane lei prin sechestre aplicate bunurilor mobile și 6,5 milioane lei prin indisponibilizarea bunurilor imobile.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente