marți, martie 21, 2023
AcasăLocaleFOTO&VIDEO | Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită de sătmăreni. A lipsit primarul...

FOTO&VIDEO | Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită de sătmăreni. A lipsit primarul și președintele Consiliului Județean Satu Mare

Luni, 24 ianuarie 2022, începând cu ora 10:00, în municipiul Satu Mare a avut loc ceremonia prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul s-a desfășurat în piațeta delimitată de noul sediu al Instituției Prefectului și sediul Inspectoratului de Poliție Județean, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după următorul program:


• 10:00-10:05 – Intonarea Imnului Național al României
• 10:05-10:20 – TE DEUM
• 10:20-10:25 – Alocuțiune privind însemnătatea evenimentului
• 10:25-10:45 – Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După slujba religioasă, prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, a dat citire mesajului premierului Nicolae-Ionel Ciucă transmis cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române iar la final, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare, Garnizoana Satu Mare dar și reprezentanți ai partidelor politice, ai asociațiilor și cetățeni au depus coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, simbolul acestei uniri și a reformelor care au dus la modernizarea României.

”Sărbătorim astăzi primul pas important făcut pentru înfăptuirea statului național unitar român, Unirea Principatelor, acum 163 de ani. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii, care s-a bucurat de înțelegerea pe care românii din Moldova și Țara Românească au arătat-o nevoii de modernizare.

Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui țel național, acela de a-i aduce împreună pe români. Ocaua lui Cuza, intrată în legendă, este și astăzi simbol al egalității și al dreptății, amintind totodată de rolul pe care statul trebuie să și-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în fața abuzurilor.Prin Mica Unire, românii și-au exprimat nevoia de unitate, dar și dorința de a progresa în plan administrativ, economic și social, deopotrivă.

Dezideratul a rămas același pentru toate generațiile următoare, indiferent de natura provocărilor cu care s-au confruntat, și a generat transformări majore în societatea noastră. Prin tenacitate și unitate, românii au putut pregăti, apoi, Marea Unire, modernizând, construind instituții și mecanisme democratice, culturale, economice și financiare, consolidând armata care avea să lupte pentru independență și menținerea statalității.Progresele noastre, obținute prin înțelegerea șansei istorice de a fi parte a unei lumi moderne, în care bunăstarea, pacea și valorile democratice sunt asumate și garantate, au nevoie și azi, ca și atunci, de recunoaștere și protejare.

Astăzi, ne menținem pe aceeași linie a unității tuturor românilor, dar și a progresului și bunăstării. Situația actuală necesită responsabilitate atât la nivelul celor care conduc țara, precum și la nivelul întregii noastre societăți. Provocările majore ale României sunt acum legate de depășirea crizei sanitare, de susținerea economiei prin investiții substanțiale, debirocratizarea instituțiilor publice și digitalizarea, prin gestionarea corectă, transparentă și eficientă a bugetului de stat și a fondurilor pe care țara noastră le-a primit sau urmează să le primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin programele de finanțare europene. Toate acestea implică reforme pe care ni le-am asumat prin Programul de Guvernare și pe care, în calitate de prim-ministru, le susțin cu toată responsabilitatea.

Ultimii doi ani au reprezentat pentru noi toți un test de anduranță într-o luptă continuă cu un inamic nemilos: pandemia. La fel ca și în toate momentele de cumpănă ale istoriei naționale și această perioadă a scos în evidență unitatea românilor și puterea de a acționa pentru un viitor mai bun al societății noastre. Sănătatea, alături de rezolvarea crizei energetice rămân în prim-planul preocupărilor noastre, pentru că nu vrem ca situația actuală să mai pună în pericol viețile oamenilor, dezvoltarea socială și stabilitatea economică.

Ziua de astăzi, o zi cu profunde semnificații istorice pentru noi, românii, este un bun prilej pentru a ne pleca frunțile în amintirea sacrificiului înaintașilor noștri, dar și pentru a ne mobiliza, pentru a schimba lucrurile în bine și a transforma România într-o țară democratică și prosperă, în care statul să fie în slujba cetățeanului, iar legea să fie aplicată pentru toți, în mod egal. Anul acesta, instituția Guvernului împlinește 160 de ani. Inițiator de legi, având un rol esențial în implementarea politicilor publice, Executivul consolidează parcursul României de stat puternic puternic atașat valorilor europene și euro-atlantice. Asemenea Guvernului format în urmă cu 160 de ani, misiunea mea, ca prim-ministru, și a echipei guvernamentale pe care o conduc este aceea de a asigura României calea către modernizare și dezvoltare.

Dragi români,Uniți am trecut prin cele mai dificile momente ale istoriei, am luptat în nenumărate războaie, am învins boli necruțătoare și am răsturnat sisteme totalitare. De fiecare dată, am făcut-o împreună și tot împreună vom reuși și acum! Unitatea, solidaritatea, grija și respectul față de semenii noștri sunt reperele care ne vor călăuzi în continuare. Să ne dăm mâinile și, cu speranță, să depășim toate problemele și să fim uniți pentru viitorul românilor și al României!La mulți ani, România! ”este mesajul transmis de Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României.

Grupul PNL cântece patriotice închinate Unirii Mici

Grupul local PNL, înțelegând importanța momentului, a cântat cântece patriotice la finalul ceremonialului oficial. Din păcate reprezentanții celorlalte partide politice, dar și reprezentanți ai autorităților locale și județene nu s-au alăturat momentului organizat de PNL Satu Mare.

S-au alăturat acestora pensionarii sătmăreni din Asociația Județeană. Momentul a fost unul de înaltă încărcătura spirituală.

https://www.facebook.com/JurnaluldeSatuMare.ro/videos/1467896496938034

Primarul municipiului reședință de județ, Kereskenyi Gabor, cât și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, nu au fost prezenți la manifestare. Despre cel de-al doilea am aflat că a lipsit din motive de sănătate, potrivit unor surse din Palat, președintele Pataki are COVID, în timp ce primarul Kereskenyi s-ar afla într-o scurtă vacanță cu familia.

GALERIE

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente