29.8 C
New York City
joi, mai 19, 2022
AcasăSanatateLISTA cabinetelor medicale unde pot fi făcute teste rapide COVID

LISTA cabinetelor medicale unde pot fi făcute teste rapide COVID

Ministerul Sănătății a publicat lista cabinetelor de medicină de familie unde cetățenii se pot testa gratuit pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 cu teste rapide antigen. Este important de reținut faptul că medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, și să se prezinte pentru testare la un interval de cel puțin 48 de ore între două teste efectuate succesiv.


Pe lista publicată de Ministerul Sănătății, la nivelul județului Satu Mare figurează 67 de medici de familie care au încheiat contracte pentru testarea COVID – 19 în cabinete. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că lista cabinetelor de medicină de familie „este în dinamică” și îi „încurajează” pe medicii de familie „să participe în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei”. Potrivit ordinului comun încheiat de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii vor fi plătiți cu 50 de lei pe test.


Care este procedura:

– Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic;

– Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare;

– Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

– Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Noua definiție de caz pentru COVID-19

Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), potrivit INSP:

Criterii clinice:

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome:

 • tuse
 • febră
 • scurtarea respirației
 • debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei
 • Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree.

Notă: Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic:

 • Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19

Criterii de laborator:

 • Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică.
 • Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.
 • 3. Detecția acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exudat nasofaringian și orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic, conform Anexei 1. Detecția antigenului se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian, utilizând teste antigenice rapide care detecteaza antigenul SARS-CoV-2 din exsudat nasofaringian și care se regăsesc în lista testelor recunoscute de statele membre UE, publicată în documentul elaborat de Comitetul pentru Siguranța Sănătății (Health Security Committee), care poate fi vizualizat accesând linkul
  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_commonlist_en.pdf). Utilizarea altor tipuri de teste impune retestarea pentru confirmare prin unul din testele recomandate.

Criterii epidemiologice:

Cel puțin unul dintre următoarele:

 • contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;
 • rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Lista cabinetelor în care se efectuează GRATUIT teste COVID, secțiunea TESTARE și VACCINARE Covid 19 

http://www.casan.ro/cassam/page/vaccinare-covid-19.html

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente