vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareFurtul de lemne a crescut îngrijorător

Furtul de lemne a crescut îngrijorător

Autoritățile de la Satu Mare, au recunoscut că pădurile se fură în județ cu ajutorul pădurarilor și nu mai pot ține sub control acest lucru. Și vorbim despre cantități impresionante de lemn, furate zilnic.
Mai mult decât atât, acolo unde pădurarii nu reușesc să își facă datoria, aceștia ajung să plătească din propriul buzunar paguba. Ca să fim mai exacți, jumătate din cantitatea depistată lipsă le-a fost imputată pădurarilor.
Concret, din volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal, de 486 mc, 241 mc a fost imputat personalului silvic răspunzător!
Polițiștii Serviciului de Ordine Publică au dispus doar săptămâna trecută, confiscarea valorică a peste 240 mc de material lemnos.
Polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare în vederea asigurării unui climat corespunzător de siguranță civică, a preveniri și combaterii eficiente a fenomenului criminogen în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos au efectuat un control cu privire la legalitatea exploatărilor forestiere de la ocoalele silvice de stat și private, de pe raza județului Satu Mare.
Cu această ocazie au fost constatate încălcării ale Legii nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, de către o societate comercială cu sediul în municipiul Baia Mare și de către un ocol silvic privat cu sediul în localitatea Ciumești.
Astfel, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare de 6 000 de lei, fiind dispusă confiscarea valorică a 246,66 mc de material lemnos.
Județul Satu Mare are o suprafață de fond forestier de 66.000 ha din care Direcția Silvică Satu Mare subunitatea a RNP-Romsilva București are în administrare o suprafață de pădure totală de 46.081 ha, din care 28.322 ha păduri proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 17.759 ha păduri aparținând altor proprietari (U.A.T.-uri, composesorate, parohii, persoane juridice și fizice.
Diferența de cca. 19.900 ha, este administrată parte de cele 3 ocoale private (Tășnad, Ardud și Ciumești) și o parte este neadministrată. Direcția Silvică Satu Mare gospodărește aceste suprafețe prin cele 5 ocoale (Borlești, Livada, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare) având un număr de 16 districte și 88 de cantoane silvice.
Probleme mari și în țară

Potrivit raportului intitulat „Jaful pădurilor din România”, furnizorii firmei Schweighofer exploatează peste 50 de zone din două parcuri naţionale din nordul României. În ultimul an şi jumătate, arată realizatorii raportului, au fost transportaţi peste 35.000 de metri cubi de lemn din aceste zone.
EIA arată că firma Schweighofer şi-a vândut majoritatea depozitelor proprii şi toate pădurile pe care le deţinea, iar acum este dependentă de depozitele private.
„Compania a făcut numeroase afirmaţii înşelătoare cu privire la capacitatea sa de a-şi monitoriza lanţul de aprovizionare, în special referindu-se la sistemul său de monitorizare prin GPS, Timflow. Companie pretinde că fiecare camion care livrează lemn la gaterele companiei este prevăzut cu un dispozitiv GPS care dovedeşte cu precizie locul de încărcare al buştenilor. Cu toate că acest lucru este adevărat, locul de încărcare pentru aproape jumătate din aceste transporturi este doar un depozit de buşteni, lucru care nu ajută compania să cunoască efectiv pădurea de origine a buştenilor respectivi”, scrie în raport.
Unul dintre depozitele care furnizează lemn către Schweighofer este compania românească Frasinul, care vinde lemn din patru depozite de lângă parcurile naţionale Rodna şi Călimani. Camioanele firmei Frasinul au transportat cel puţin 6.000 de metri cubi de lemn din aceste parcuri pe parcursul ultimelor 18 luni.
Ei amintesc şi de ancheta DIICOT privind modul ilegal de obţinere a lemnului de către Schweighofer, care este acuzată de fraudarea statului cu suma de 25 de milioane de euro.
Potrivit raportului EIA, din Parcul Naţional Călimani, dintr-un singur loc, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează firma austriacă a tăiat peste 4.600 de copaci, mai mulţi decât în orice alt loc dintr-un parc naţional românesc în 2017. De asemenea, importurile de lemn ale companiei Schweighofer în României au crescut la 1,6 milioane de metri cubi, o mare parte din acestea provenind din ţări vecine cu niveluri de corupţie ridicate, printre care Ucraina şi Belarus.
Cu ajutorul aplicaţiei „radarul pădurilor”oricine poate verifica maşinile care transportă lemne, iar în cazul în care cetăţenii constată că materialul nu are provenienţă legală sunt rugaţi să sune la serviciul de urgenţă 112.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente