29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareGrevă la Mondiala

Grevă la Mondiala

mondiala1

Muncitorii de la SC Mondiala SA Satu Mare au oprit astăzi dimineață lucrul și au ieșit în curtea fabricii protestând împotriva faptului că le-au fost reduse salariile cu 10%. Muncitorii spun că au foarte mult de lucru, că sunt nevoiți să lucreze cu materiale de proastă calitate, că sunt plătiți foarte prost, iar acum li s-au redus și salariile. Protestul nu a fost organizat de sindicat ci a fost vorba despre o grevă spontană.

Protestatarii au ieșit în curtea fabricii în jurul orei 9.00, nemulțumiți de faptul că li s-au tăiat salariile cu 10% și nu prea înțeleg de ce.

”Mie mi s-a tăiat 150 de lei din salar. De ce? Nimeni nu ne-a explicat. Ni s-a spus simplu că ni se diminuiază salariile fără nicio explicație. Dar sunt angajați care merg acasă cu un salariu de 600-700 de lei. Este foarte mult de lucru. Stăm de multe ori ore suplimentare, până la 11 noaptea, să onorăm termenele, să trimitem produsele la timp, dar noi salarii nu avem. Probabil că acum vom mai primii o penalizare pentru ce am ieșit în curte”, au spus protestatarii, adăugând că patronul fabricii nu intră niciodată în secții să vadă cum merge producția, doar discută cu cei din conducere.

Pe durata desfășurării protestului, președintele sindicatului de la Mondiala, Maria Bâjan, a avut o întrevedere cu conducerea fabricii, după care a venit în mijlocul protestatarilor pentru a le transmite mesajul acesteia.

”Din păcate, suntem organizați prost la nivel de fabrică, pentru că nu este posibil ca din 420 de persoane să fie doar 240 productivi, iar restul deservesc doar producția. Dat fiind faptul că sunt foarte mulți cei care deservesc producția, nu sunt bani de plătit salariile. Am anjuns în situația în care suntem în minus. Și pentru că nu a fost realizat planul, conducerea a luat hotărârea ca orele suplimentare de sâmbătă să se plătească doar la acele echipe care au realizat planul peste 90%, iar celor care sunt sub 90% să nu li se plătească orele de sâmbătă decât bucățile realizate. Celor din regie li se diminuiază salariiile cu 10% până când o să ne redresăm. Pentru că așa nu o să meargă. Până când nu se va face o reorganizare și o restructurare în fabrica noastră, nu o să ne meargă bine. Patronatul le-a spus: dacă își fac planul o să aibă salar, dacă nu-și fac planul nu o să aibă salar”, a declarat Maria Bâjan.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente