marți, iunie 18, 2024
AcasăsusGuvernul a majorat cifra de școlarizare la profesional și postliceal și a...

Guvernul a majorat cifra de școlarizare la profesional și postliceal și a redus la gimnazial-liceal

Cifrele de școlarizare în învățământul profesional și postliceal au fost majorate pentru anul 2014-2015, pentru a se asigura școlarizarea în proporție de 100% a elevilor în învățământul general obligatoriu, iar cifrele pentru învățământul gimnazial și liceal au scăzut, conform evoluției demografice.

Modificările au fost decise în ședința de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, a anunțat Executivul.

„Actul normativ nu aduce noutăți de fond față de anii școlari/universitari precedenți. S-au efectuat corecții prin majorări ale cifrelor de școlarizare la învățământul profesional și postliceal, pentru a se asigura școlarizarea în proporție de sută la sută a elevilor în învățământul general obligatoriu. De asemenea, în concordanță cu evoluția demografică a populației de vârstă școlară, s-au scăzut cifrele de școlarizare pentru învățământul gimnazial și liceal (clasa a IX), învățământ de zi”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform proiectului de hotărâre, prezentat în urmă cu două săptămâni, de Ministerul Educației, pentru 2014-2015 vor fi aceleași cifre de școlarizare în învățământul universitar și postuniversitar, scăzând însă cu câte 20.000 cele din învățământul gimnazial și liceal și crescând cu 30.000 de locuri cele pentru învățământul profesional și cu 5.000 cele la postliceal.

În documentul citat se arată că, analizând evoluția demografică și fluxurile de intrări-ieșiri ale elevilor din învățământul preuniversitar, pe niveluri de pregătire, pentru anul școlar 2014-2015 se propune menținerea cifrei de școlarizare la nivelul anului școlar precedent pentru nivelul de învățământ preșcolar, primar și gimnazial-seral, frecvență redusă și programul „A doua șansă”, pentru locurile din învățământul liceal seral/frecvență redusă – clasele a IX-a și a XI-a, pentru locurile din învățământul special (Cap. VII) exclusiv învățământul profesional, pentru locurile din clasele cu program de artă, sportiv și pentru locurile din cluburile sportive școlare.

Cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015 este aceeași aprobată pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licență, care se va repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului Educației, 35.600 de granturi de studiu pentru învățământul universitar de master și 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.

Cifra de școlarizare propusă de către instituțiile de învățământ superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licență, 413 pentru masterat și șase pentru doctorat.

În învățământul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidențiat.

De asemenea, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, țări învecinate și diasporă, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licență, 1.070 pentru studii universitare de masterat și 170 pentru studii universitare de doctorat.

Pentru cetățenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internațională și a unor oferte unilaterale ale statului român, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.520 de locuri în învățământul superior pentru studii de licență, 935 pentru masterat și 95 pentru doctorat.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente