29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusPonta: Oamenii nu pot fi convinși să se mute din zone inundabile,...

Ponta: Oamenii nu pot fi convinși să se mute din zone inundabile, iar statul nici nu are terenuri

Guvernul este obligat să efectueze lucrări costisitoare de infrastructură pentru prevenirea inundațiilor, care niciodată nu vor putea cuprinde toate râurile, deoarece oamenii nu pot fi convinși să se mute din zonele periculoase, iar statul nici nu are terenuri disponibile, afirmă premierul Ponta.

El a apreciat astfel, la postul public de radio, că nu există o problemă de legislație în ceea ce privește construcțiile în zonele inundabile, ci o problemă de „mentalitate”.

Ministrul delegat pentru Ape,Doina Pană, a afirmat, miercuri, că existența hărților de hazard și de risc nu înseamnă că ești pregătit „instant” în caz de calamități, dar că acestea au fost necesare pentru elaborarea planului de management în baza căruia vor fi emise, după 2016, inclusiv autorizații de construcție.

La finalul reuniunii comandamentului pentru situații de urgență, de la Guvern, Doina Pană a fost întrebată de jurnaliști care este utilitatea hărților de hazard și de risc în condițiile în care cetățenii și autoritățile locale nu le pot consulta, iar ministrul a explicat că emiterea acestor hărți și postarea lor pe site a fost o cerință a Uniunii Europene pe care România trebuia s-o îndeplinească potrivit calendarului.

Ea a mai precizat că autoritățile locale cunosc conținutul hărților, pentru că acestea au la dispoziție datele necesare, darcă existența hărților de hazard și de risc nu conduce la prevenirea unor eventuale inundații.

„Nu instant, când ai hărțile de hazard și de risc, înseamnă că ești pregătit”, a spus Pană.

Ministrul a mai arătat că, în prezent, a trecut la etapa elaborării unor planuri de management, iar aceste documente se fac în bază hărților de risc și de hazard.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente