vineri, aprilie 12, 2024
AcasăsusGuvernul impozitează populația pentru clădiri nerezidențiale și crește taxa pe mașini și...

Guvernul impozitează populația pentru clădiri nerezidențiale și crește taxa pe mașini și TIR-uri

Persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi.

Modificările rezultă din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

Documentul stabilește că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidențiale un impozit cuprins între 0,25 și 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care dețin astfel de clădiri.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.

În același timp, proiectul modifică valorile de impozitare și coeficienții de ajustare pentru locuințele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Modificări vor fi efectuate de Guvern și la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată crește proporțional cu rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Pentru proprietarii de mașini, impozitul va crește de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv și de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând și pentru mașini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente