vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareKelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare

Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare

Kelemen Hunor a anunțat, vineri, la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că Uniunea va rămâne la guvernare, dar el se va retrage din funcția de vicepremier și din cea de ministru al Culturii.

Anterior, surse participante la reuniunea UDMR de la Cluj declaraseră pentru MEDIAFAX că Uniunea rămâne la guvernare, iar Kelemen Hunor renunță la funcțiile din Guvern.

Kelemen Hunor a spus, în conferința de presă susținută la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că a fost o discuție lungă, iar părerile au fost împărțite, dar că în cele din urmă s-a ajuns la concluzia ca UDMR să rămână la guvernare, dar el să se retragă din funcțiile deținute în Executiv.

”Cunoscând acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta și de mine (n.r. – privind inițiativa cetățenească referitoare la minorități), s-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcția de ministru al Culturii și din funcția de vicepremier”, a anunțat Kelemen Hunor, precizând că este ”un lucru absolut normal și absolut firesc”.

”Nu pot să fiu și în Guvern și parte a procesului (n.r. – procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene) din partea inițiatorilor”, a adăugat Kelemen, precizând că această soluție a fost agreată și de colegii săi din Consiliul Permanent al UDMR.

Surse participante la reuniunea UDMR declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că varianta adoptată în final a fost adusă în discuție de senatorul UDMR Verestoy Attila. Acesta declarase, vineri dimineață, la RFI, că susține rămânerea Uniunii la guvernare, dar că liderul organizației, Kelemen Hunor, are opțiunea personală a demisiei din Guvern, ceea ce nu implică automat și plecarea UDMR din Executiv.

Ședința Consiliului Permanent al UDMR de la Cluj a început în jurul orei 11.30 și s-a terminat după ora 15.00.

La sosire, fostul președinte al UDMR Marko Bela declara că el se pronunță pentru ”o bună colaborare și pentru interese reciproce de a colabora”, iar senatorul Verestoy Attila spunea că ”participarea la guvernare este în interesul comunității maghiare, al stabilității și al majorității”.

La rândul său, președintele UDMR Sălaj, Seres Denes, afirma că nu crede că balanța înclină spre ieșirea de la guvernare, ”existând atât puncte pozitive, cât și negative”.

Președintele Organizației de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este și președinte al CRU, spunea că va vota pentru o reprezentare eficientă a UDMR în Guvernul României.

De la ședință a absentat vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Consiliul Permanent al UDMR este organismul de conducere al Uniunii care se întrunește între două ședințe ale Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), iar din acesta fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, între care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepreședintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar și președintele Organizației de Femei, Biro Rozalia, președintele Consiliului Național al Primarilor și Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari și demnitari maghiari din administrația publică locală.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente