miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăEconomico-socialGuvernul pregătește un proiect de lege ce vizează salarizarea minimă

Guvernul pregătește un proiect de lege ce vizează salarizarea minimă

Guvernul elaborează un nou proiect de lege pentru salarizarea minimă diferențiată în funcție de calificarea profesională, aplicabilă în mediul privat, similar unui demers realizat în urmă cu cinci ani.

În 2020, un proiect al PSD a introdus o grilă obligatorie de salarizare minimă, bazată pe nivelul de pregătire profesională. Aceasta includea 11 salarii minime diferențiate, în completarea celor deja existente: salariul minim pe țară (2.230 lei), salariul minim brut pentru studii superioare (2.350 lei) și cel pentru domeniul construcțiilor (3.000 lei). Proiectul prevedea coeficienți pentru fiecare nivel de calificare, începând de la 1 (muncitori necalificați) și ajungând până la 2 (doctorat în domeniul de activitate).

În prezent, noul proiect de lege propune coeficienți între 1,00 și 1,40, în funcție de calificarea profesională, pentru stabilirea salariului minim diferențiat. Conform documentelor obținute de avocatnet.ro, valoarea de bază a salariului minim va rămâne cea stabilită național prin hotărâre de Guvern, iar coeficienții vor fi următorii:

  • 1,00 pentru lucrători necalificați,
  • 1,10 pentru lucrători calificați,
  • 1,20 pentru cei cu pregătire din școlile de maiștri,
  • 1,30 pentru tehnicieni,
  • 1,40 pentru angajații cu studii superioare.

În 2020, mediul de afaceri s-a opus diferențierii salariului minim, invocând neconstituționalitatea și lipsa unui studiu de impact asupra IMM-urilor, și a solicitat respingerea inițiativei în Camera Deputaților.

„Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii. De altfel, Constituţia României stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie”, a declarat în februarie 2020 preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare