Acasă Locale Nationale Hotelierii spun că reduc tarifele cu 10% de la anul, după scăderea...

Hotelierii spun că reduc tarifele cu 10% de la anul, după scăderea TVA la pachetele turistice

Hotelierii susțin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie și se așteaptă la o creștere a numărului de turiști, după ce Guvernul a anunțat că a convenit cu FMI și Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conțin cel puțin cazare.

„Hotelierii vor scădea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscală va scădea și ea, cu siguranță”, a declarat agenției MEDIAFAX Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România.

El crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte țări din zonă, unde TVA este sub 24%.

Vicepreședintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%.

„În plus, mulți turiști se vor întoarce să mănânce în restaurantele hotelurilor. Până acum, mai mult de jumătate din turiști mâncau la hotel doar micul dejun, care era inclus în pachet. De anul viitor, cred că numărul acestora va crește considerabil”, a mai spus el.

Hotelierii cred că măsura va influența înființarea de structuri all inclusive.

„Efectul acestei măsuri se va vedea anul viitor în piață. Prețurile la cazare în complexele all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile și vor fi mai multe facilități în același preț. În plus, hotelurile românești all inclusive vor deveni mai competitive la export și vom avea mai mulți turiști străini”, a declarat agenției MEDIAFAX Marius Usturoiu, care administrează complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral și hotelul Rozmarin din Predeal.

În România sunt în prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani.

„Efectele reducerii TVA vor fi că ne îndreptăm spre o explozie a structurilor all inclusive. Dacă până acum, hotelierul avea un bar care funcționa separat, ca să beneficieze de TVA de 9% va trebui să-l introducă în pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se întâmplă și cu mesele. Dacă masa de prânz nu este în pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Această măsură va simula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cât mai complexe”, a spus Usturoiu.

Președintele ANAT, Lucia Morariu, apreciază că măsura este una „istorică” pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piața turistică internațională la acest tip de pachete.

Radu Enache, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, spune că este sceptic până când nu citește normele de aplicare pentru reducerea TVA.

„Măsura este extraordinară, dar până să mă îmbăt de bucurie mai durează. Să vedem cum se aplică. Dacă facem un pachet cu toate mesele și ei vor aplica taxa locală de 1% pe toată factura, considerând-o înnoptare, va fi o mare problemă”, a mai spus el.

Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci și toate tipurile de servicii din hotel.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conțin cazare și mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA și pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineață să fie taxat cu 9%, iar pentru același produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulți dintre aceștia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) și Franța (118.649).

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente