Acasă sus Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost...

Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost o obrăznicie

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, luni, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost, în fond, vinovat, el arătând că survolarea unui stat independent se anunță, în baza unei înțelegeri, și a spus că precizările făcute de oficialul rus pe rețele de socializare reprezintă o „obrăznicie”.

Solicitat să comenteze dialogul dintre președintele Traian Băsescu și vicepremierul rul Dmitri Rogozin „pe pahare de băutură”, Iliescu a precizat că nu este vorba despre un dialog, ci de afirmații publice ale unuia și altuia, „cam nepotrivite pentru statutul fiecăruia în parte”.

„Și vicepremierul rus a avut ieșirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului țării presupunea o înțelegere, se anunță când un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comună, nu e un turist oarecare. Așa ceva intră în practica raporturilor normale între state, dar asta arată anormalitatea situației în care e aflăm. Rogozin, în fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face așa, de capul lui, într-o situație complicată?„, a spus Iliescu.

El a menționat faptul că astfel de chestiuni capătă conotații neplăcute în momente cum sunt cele pe care le traversăm, iar comportamentul demnitarilor poate să afecteze imaginea pe care o proiectează asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra măsuriilor și pozițiilor exprimate.

Întrebat dacă România ar trebui să răspundă instituțional la ceea ce a scris Rogozin pe rețele de socializare privind venirea cu „bombardierul”, Iliescu a spus: „Aia a fost o obrăznicie din partea lui și răspunsul i-a fost cam pe măsură, a fost în consonanță”.

În urmă cu o săptămână, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook și Twitter, atât în engleză, cât și în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor.

„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

„La astfel de declarații eu nu pot avea decât o singură reacție. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declarații. E o declarație lipsită total de respect față de un alt stat, față de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia”, i-a răspuns atunci președintele român.

Rogozin a contraatacat pe Facebook și Twitter, întrebându-se „câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spațiul aerian pentru avionul nostru”. El a continuat disputa, afirmând pe aceleași rețele de socializare că atrage „atenția Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declarației” premierul Victor Ponta.

Premierul român declarase că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator și este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declarațiile sale impuneau o întâlnire a autorităților române cu președintele Traian Băsescu.

3 COMENTARII

  1. S-a gasit si comunistu de Iliescu sa isi dea cu parerea… toti sunt , o apa si un pamant

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Medicii infectați,fug din spital

Trei cadre medicale infectate cu coronavirus, internate la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Târgu Jiu, au fugit din unitatea...

USR PLUS sfidează ceremonia de investire

În ultimele zile s-a întâmplat un fenomen ciudat. În mai multe zone ale țării, în număr mare și în unele cazuri în...

Noul Model Tesla trimis către Europa

Tesla Motors a trimis un prim transport către Europa de la fabrica din Shanghai care produce din 2019. Mașinile au fost trimise...

Medicina-forță morală dominantă în controlul societăților

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, ridică probleme etice importante legate de medicină și actuala pandemie într-un comentariu publicat pe blogul...

Comentarii recente