joi, februarie 22, 2024
AcasăsusImportăm gaze naturale, deși depozitele autohtone sunt pline

Importăm gaze naturale, deși depozitele autohtone sunt pline

România importă gaze naturale în această perioadă, deși depozitele de gaze sunt pline în proporție de peste 88% și ar putea acoperi consumul național, alături de producția curentă. Motivul este că gazele de import sunt mai ieftine decât cele românești.

Datele Transgaz arată că, de cel puțin două săptămâni, în România intră fluxuri de gaze, fără a exista și exporturi.

Spre exemplu, astăzi la ora 12:00, consumul intern de gaze era de 45,9 milioane de metri cubi/zi, asigurat în felul următor: producție internă – 23,8 milioane, extras din depozitele de înmagazinare – 18,2 milioane de metri cubi și import – 3,9 milioane de metri cubi.

Importul se realizează din Bulgaria prin punctul de intrare de la Negru Vodă. Zilele trecute se importa și din Ungaria, prin punctul Csanadpalota.

În același timp, exportul este zero, după cum arată datele privind fluxurile fizice prin sistemul național de transport al gazelor, ceea ce înseamnă că tot volumul importat rămâne în țară.

Surse din piață au declarat, că această situație vine ca urmare a faptului că gazele din import sunt mai ieftine decât cele românești.

Aceasta este și explicația oferită de reprezentanții Transgaz, care au arătat că există gaze românești suficiente pentru a acoperi consumul intern, însă furnizorii preferă să importe.

De ce este mai ieftin gazul de import decât cel românesc?

La începutul sezonului rece, adică la 1 noiembrie, România avea depozitele pline în proporție de peste 100%, mai exact 103%.

La bursa europeană de gaze, cotațiile TTF în perioada aprilie – octombrie (perioada de înmagazinare) au fost între 45 și 64 de euro pe MWh, iar acum sunt la 33 – 35 de euro pe MWh.

Astfel, pe piața gazelor din România există suspiciuni că prețurile nu se stabilesc corect, iar ANRE a demarat mai multe controale în acest sens.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente