Acasă Locale Stiri Satu Mare În Carei,nici geamurile nu scapă de discriminare

În Carei,nici geamurile nu scapă de discriminare

Imaginea nu este din secolul trecut,dacă la asta vă gândiți. Este o imagine cotidiană de la una din școlile careiene din anul 2014. Dacă pentru Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” proiectele depuse de ani de zile pentru a începe reabilitarea clădirii ce adăpostește renumita unitate de învățământ nu s-au găsit surse de finanțare, pentru două grupe de preșcolari la secția maghiară au fost identificate și alocate fonduri astfel încât în 2 luni de zile să se renoveze la standarde occidentale un imobil degradat. Nici sala festivă de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” nu are o soartă mai bună ca a Școlii „Vasile Lucaciu”. De starea jalnică a monumentelor si cimitirelor Eroilor Români nici nu mai încape discuție. Noroc că mai există în județ  și  Consiliu Județean!

Semnalam în cursul anului trecut, mai exact în septembrie 2013, situația disperată în care învață peste 600 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” cu spaima că orice rafală mai puternică de vânt va deschide brusc geamurile care se închid, de fapt, cu ajutorul cuielor .

Am revenit cu acest subiect  după ce am văzut că se alocă fonduri nelimitate pentru orice fel de eveniment al comunității din care face parte conducerea orașului pentru filmulețe de 30 de minute plătite cu 6 mii de euro,după alocarea de bani  pentru a găzdui întâlniri naționale ale unei comunități restrânse în timp ce copii careienilor se zbat în lipsuri,după ce fonduri nelimitate se alocă pentru întâlniri ale urmașilor grofilor care au cedat castelul statului când nu au mai fost în stare să își intretină imobilul,după ce  am simtit rea intentie în refuzul tipăririi de cărți nici măcar românesti ci cu personalități locale,pentru 3 mii de lei si după refuzul vehement de a aproba pe raza municipiului amplasare de busturi ale personalităților marcante din istoria României in care se afla si orasul Carei,după ce  consilierul personal al primarului,aflat pe statul de plată al primăriei, plătit din bani publici ,scrie constant articole provocatoare si impotriva istoriei si intelectualilor români din Carei,după ce am văzut lipsa de interes pentru buna gospodărire a banului public prin plăți în avans la societățile  preferate  ale UDMR Carei, inainte de recepție finală  a lucrărilor sau lipsa respectării  clauzelor din contractul incheiat pentru reabilitarea noii primării,întârziata a se da in folosință cu numai 3 ani de zile  si după   ce am văzut că de ani de zile un sofer al primăriei Carei face naveta la locuinta lui personala din Ungaria,zi de zi,cu mașina  institutiei care este primăria Carei,cu combustibilul plătit din BANI PUBLICI.

Nici după repetatele noastre semnalări în legătură cu situatia de la Scoala Vasile Lucaciu nu a apărut până la această dată de 16 septembrie 2014 vreun proiect de hotărâre în care să se reflecte intenția Primăriei Carei de a purcede la asigurarea de condiții decente celor ce frecventează cursurile Școlii „Vasile Lucaciu”, sau să încerce să găsească o soluție prin care frumoasa sală festivă a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” să fie pusă din nou în valoare.

Sume consistente se alocă, însă, pentru  alte activități care nu  aduc  niciun beneficiu sutelor de tineri careieni în formarea lor profesională.

În încercarea de a stăvili devoalarea tuturor activităților și acțiunilor vădit discriminatorii ale actualei conduceri a municipiului, primarul se vaită pe unde poate că articolele noastre sunt  un atac la persoană, pe când acestea nu fac decât să reflecte hotărârile adoptate în Consiliul Local cu o majoritate deținută de formațiunea politică al cărei președinte este.

O simplă vizitare a unităților de invățământ din oraș scoate la iveala faptul că cele românești sunt lăsate de izbeliste,că sunt codașe la alocarea de fonduri și  nu pentru că nu ar fi posibilități. Comunitatea româneasca trebuie să se descurce mereu pe cont propriu,la fel ca în cazul comemorării lui Avram Iancu în data de 14 septembrie 2014.

Potrivit documentellor puse la dispozitia consilierilor de către administratia locală,in decurs de 2 luni, o clădire degradată cum a fost cea in care a functionat Scoala generala nr.4 de pe strada Agrară, a fost renovată si dotată cu mobilier nou pentru a adăposti 2 grupe de sectia maghiară de prescolari,transferate de la căminul cu orar prelungit nr.1 de pe strada Progresului.

In tot acest timp,geamurile de la Scoala Vasile lucaciu,fost liceu,se închid cu ajutorul cuielor. Doar calitatea lucrărilor efectuate de meșterii din secolul trecut  au făcut posibilă  funcționarea școlii până in ziua de azi dar  nici această calitate nu ține la infinit chiar dacă primăria Carei  forțează nota de rugăciune.

Poate se va găsi un vechi colecționar de piese antice,de muzeu,care să le remarce și  să  ne scape de povara găsirii de noi soluții pentru a  asigura inchiderea lor pe  timp de furtună sau intemperii specifice perioadelor reci ce tocmai urmează.

Sau poate domnul primar asigură finanțări de proiecte numai la institutiile  la care simpatizează conducerea . Scoala  Vasile Lucaciu a fost una din scolile unde a fost intreruptă  furnizarea gazelor naturale în octombrie 2012,pe motiv de întârziere  la plata  facturilor către agentul distribuitor,situație rar întâlnită  pentru un manager cu experiență cum se consideră domnul primar.

Intr-o situatie similară au fost si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu și Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu, pe vremea când nu era director consilierul judetean UDMR,Gindele Emerich.Tot cu ochiul liber se pot vedea conditiile mizere în care funcționeaza Biblioteca Municipală din  Carei si conditiile dezastruoase în care este ținut , adică periclitat,ce a  mai rămas din fondul de carte strămutat de la Castel când au început renovările.

Până atunci,elevii de la scola Vasile Lucaciu incep  noul an școlar cu aceleasi geamuri pe care le-au  avut și părinții si bunicii noștri.

Discriminarea pe criterii etnice sustinută  de primăria Carei nu mai este o noutate pentru nimeni de-acum. Într- situație similară,cu personajele  inversate,Consiliul Național al Discriminării ar fi întreprins deja demersuri pentru remedierea situației,nu înainte însă de a face cunoscut până la Bruxelles incidentul!

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Mi-ar fi rușine,Viorel Buda!

Se spune că o campanie electorală nu este doar un prilej de confruntare între competitori, ci și - de multe ori -...

Cu respect! Totuși…cine sunteți?

Am avut parte zilele acestea de o adevărată năvală de candidați pentru alegerile locale, semn că pofta de ciolan nu a putut...

Comentarii recente