joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleÎn Satu Mare construirea unei parcări costă 37.000 de EURO

În Satu Mare construirea unei parcări costă 37.000 de EURO

Primăria Municipiului Satu Mare pare că va rezolva problema locurilor de parcare, insuficiente de altfel, în municipiul reședință de județ. Construirea a două parcări etajate, una pe strada Decebal și alta pe strada Mihail Kogălniceanu, va asigura locuitorilor municipiului încă 340 locuri de parcare. Proiectul de hotărâre a studiului de fezabilitate a fost adoptat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Satu Mare de joi, 27 mai 2021.

Construirea acestor două parcări supraetajate a fost necesară la nivelul orașului Satu Mare, însă sumele ce vor fi alocate din bugetul local pentru implementarea lor, sunt exorbitante.

Aproximativ 12.000.000 de euro, vor costa aceste două parcări etajate, un singur loc de parcare fiind estimat la prețul de 37.000 euro fără TVA.

Potrivit raportului de specialitate, construirea unui loc de parcare pe strada Decebal va costa 37.102,45 Euro fără TVA. Costul unui singur mp construit, fiind de 783.75 euro.

Tot raportul de specialitate ne arată că pe strada M.Kogălniceanu, construcția unui loc de parcare este mai scumpă. Aici primăria va achita nu mai puțin de 961 euro/mp construit, respectiv 34.031 euro fără TVA, pentru un singur loc de parcare.

Consilierul PNL, Victor Cernea, a propus amânarea proiectului de hotărâre

Aceste sume sunt considerate, de o parte a consilierilor locali, prea mari și nu suficient de bine documentate. Primul care a atras atenția acestui fapt este consilierul PNL, Victor Ioan Cernea.

”Aici vorbim de o investiție în care un loc de parcare de 13 mp, va costa cât o garsonieră în Satu Mare. Dacă noi aprobăm prin aceste studii de fezabilitate, suma de aproximativ 30 și 35.000 de Euro, se va pune problema în viitor, când se vor licita lucările respective, să construim niște parcări la sumele astea foarte mari. Acest proiect poate să soluționeze o problemă garvă pentru orașul Satu Mare. Avem nevoie de locuri de parcare. Avem nevoie de parcări supraetajate, parcări subterane, dar trebuie să analizăm și costurile.„ a spus în cadrul ședinței consilierul municipal PNL, Victor Cernea.

În replică, Masculic Csaba, în calitate de președinte al comisiei tehnico-economice, a spus că cele două proiecte au fost foarte bine analizate de o întreagă echipă de profesioniști, iar sumele înscrie în proiect respectiv 26.078.352,44 lei (fără TVA) reprezentând valoarea totală a investiției de pe strada Kogălniceanu și 32.750.329,40 lei (fără TVA) reprezentând valoarea totală a investiției de pe strada Decebal, sunt corecte și la nivelul actual al pieței.

”Pot să spun cu mână pe inimă că am analizat foarte atent acest studiu de fezabilitate, înainte de a intra în ședința de aprobare din cadrul comisiei. Am luat legătura cu Serviciul Investiții a municipiului Cluj și am solicitat toate datele vizavi de ultimele 10 sau 11 asemenea parcări supraetajate construite în municipiul Cluj. Într-adevăr că acele parcări au fost realizate în ultimii șase ani cu sume diferite, de la 10.000 până la 25.000 de euro per loc de parcare. Un lucru trebuie să știti foarte bine, că acele studii de fezbilitate și acele licitații au fost organizate în municipiul Cluj 2017-2018, licitațiile în 2019 și încheiate contractele.„ a spus Masculic Csaba.

Consilierii locali vin cu exemple mai ieftine, din județele vecine

Astfel de parcări au fost construite în județele învecinate, însă la costuri considerabil mai mici. Mai mulți consilieri locali au venit cu exemple concrete. Primul dintre aceștia a fost consilierul PNL, Victor Cernea.

”Anul trecut a fost chiar dată în folosință o parcare cu peste 300 de locuri de parcare unde costul pe loc de parcare a fost undeva la 10.000 de euro. Tot așa putem merge în Galați, în Brașov să vedem că toate investițiile se situează în intervalul 10.000 – 15.000 de euro pe loc de parcare.„ a spus Victor Cernea.

De asemenea consilierul PSD, Ciprian Crăciun, consilierul USR-PLUS, Diana Creț, au apreciat importanța investițiilor, însă au subliniat că aceste costuri sunt prea mari și au dat exemplu altor județe unde fondurile alocate au fost mult mai mici.

”Aprobăm niște sume enorme. Aproximativ 35.000 de euro pentru un loc de parcare. Ne uităm la Oradea care au construit la un preț de aproximativ 12.000 de euro / parcare. Ne uităm la Galați care au construit 306 locuri cu 2 milioane de euro. E vorba de 12 milioane de euro și sursa este bugetul local.„ a spus consilierul PSD, Ciprian Crăciun.

”Am votat împotriva acestui proiect din cauza costurilor ridicol de mari: 37.000 EURO/loc de parcare. În Cluj-Napoca, în luna octombrie 2020, municipalitatea aproba studiul de fezabilitate care prevedea 22.400 EURO pentru exact același lucru. Nu ne explicăm cum se poate să ne permitem să plătim mai mult decât un oraș precum Cluj Napoca pe un loc de parcare, însă nu ne permitem să alocăm 8.000 de lei în plus pentru bursele de performanță a 13 elevi din municipiul Satu Mare.„ a spus și consilierul USR-PLUS, Diana Creț.

Cu toate argumentele aduse de consilierii locali amintiți mai sus, Masculic Csaba a dat asigurări că sumele se raportează la costurile pieței. Prețul materialelor de construcție a crescut, iar condițiile de construcție a celor două parcări sunt mai dificile, respectiv mai costisitoare, a conchis Masculic Csaba.

Pe rețelele de socializare sătmărenii sunt revoltați fiindcă pentru a construi un loc de parcare, autoritățile locale trebuie să investească peste 35.0000 de euro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente