marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleÎn ultimele 24 de ore, la frontiera cu Ucraina: Focuri de armă,...

În ultimele 24 de ore, la frontiera cu Ucraina: Focuri de armă, urmăriri în trafic, șase persoane depistate și 18.000 pachete țigări de contrabandă confiscate

Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au depistat, în ultimele 24 de ore, șase cetățeni români care încercau să introducă ilegal pe teritoriul României, peste 18.000 pachete țigări. Întreaga cantitate de țigări, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, a fost ridicată în vederea confiscării, iar două autoturisme au fost indisponibilizate la sediile Poliției de Frontieră. În cadrul unei acțiuni, pentru reținerea unui conducător auto care nu s-a supus somațiilor și care a spart blocajul anti-pneu al polițiștilor de frontieră, s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase cinci focuri de avertisment în plan vertical, conform procedurilor legale.

IMG_4902

Ieri, 28 mai 2013, în jurul orei 17.00, polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Sighetu Marmației au efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control, pe D.N. 18, la intrarea în localitatea Crăciunești, un autoturism marca Jeep Grand Cherokee, cu numere de înmatriculare specifice Italiei, despre care existau suspiciuni că transportă țigări de contrabandă. Șoferul autoturismului a refuzat să oprească, continuându-și deplasarea spre centrul localității Crăciunești, fapt pentru care lucrătorii noștri au procedat la urmărirea mașinii.

După aproximativ 500 de metri, un al doilea echipaj al Poliției de Frontieră a folosit dispozitivul antipneu pentru oprirea autoturismului în cauză. Conducătorul auto a trecut peste dispozitiv, demarând în viteză, cu pneurile față dezumflate, spre centrul următorului sat, localitatea Tisa, fiind urmărit în continuare de către primul echipaj. După aproximativ încă 2 km, pe raza localității Tisa, șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un șanț de pe marginea carosabilului, a abandonat autoturismul și a încercat să fugă pe o stradă lăturalnică.

IMG_4848

Lucrătorii S.P.F. Sighetu Marmației au procedat la somarea prin voce a acestuia, însă bărbatul a ignorat somațiile verbale, fapt pentru care polițiștii de frontieră au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase cinci focuri de armă în plan vertical.Imediat, bărbatul a fost reținut și imobilizat, în urma cercetărilor stabilindu-se că acesta este Ionel C., în vârstă de 28 de ani, domiciliat pe raza municipiului Sighetu Marmației. În urma controlului efectuat asupra autoturismului au fost descoperite 6 colete care conțin cantitatea de 2.950 pachete țigări, marca Viceroy, de proveniență ucraineană, în valoare de aproximativ 26.000 de lei, țigări ce au fost ridicate în vederea confiscării.

Bărbatul este cercetat de către polițiștii de frontieră pentru săvârșirea infracțiunii de colectare, deținere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere și vânzare de bunuri sau mărfuri ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia. Totodată, autoturismul folosit în activitatea infracțională, în valoare de 20.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Sectorului Sighetu Marmației, în vederea continuării cercetărilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Și polițiștii de frontieră din cadrul SPF Valea Vișeului, au depistat, în apropierea frontierei de stat, pe raza localității Valea Vișeului, două persoane, tată și fiu, în timp ce transportau patru colete voluminoase. La observarea echipajului Poliției de Frontieră, persoanele în cauză, au abandonat coletele și s-au îndreptat, în fugă, spre locuința de domiciliu. Acestea au fost reținute de către polițiștii de frontieră, în dreptul imobilului unde locuiesc și identificate ca fiind C. Mihai, de 40 de ani și C. I., de 13 ani, ambii domiciliați pe raza comunei Bistra. În curtea imobilului a fost observat un autoturism din care numitului C. Mihai a scos încă patru colete cu țigări și le-a predat polițiștilor de frontieră. În urma inventarierii celor 8 colete, acestea s-au dovedit a conține 4.000 pachete, în valoare de 34.500 lei.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la contrabandă și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, conform titlului VII, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de țigarete. Tot pe raza localității Valea Vișeului, polițiștii de frontieră au descoperit abandonate, în apropierea frontierei de stat, încă 16 colete cu 7.865 pachete țigări, de proveniență ucraineană. Întreaga cantitate de țigări, în valoare de 68.000 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării, fiind totodată dispuse măsuri în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și tragerea la răspundere a acestora.

Tot ieri, 28 mai a.c., polițiștii de frontieră din cadrul STPF Satu Mare în colaborare cu DJAOV Satu Mare au desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile, în zona de competență. În jurul orei 15.30, au oprit pentru control, în localitatea Ciuperceni, un autoturism marca Opel Ascona, condus de Jozsef S., în vârstă de 21 ani, din Turulung, județul Satu Mare. În mașină se mai afla, în calitate de pasager și Elisabeta K., de 32 ani, tot din Turulung.

În urma controlului efectuat de către polițiștii de frontieră s-a constatat că în portbagaj și pe bancheta din spate se află mai mulți saci cu țigări. Mașina a fost condusă la sediul STPF Satu Mare, unde în urma cercetărilor s-a constatat că în cei cinci saci se aflau 2.340 pachete de țigări marca Jin Ling, de proveniență ucraineană, în valoare de 10.180 lei. Șoferul a declarat că în timp ce se afla în comuna Halmeu a fost abordat de către o persoană pe care nu o cunoaște, iar aceasta i-a propus ca în schimbul sumei de 300 lei să transporte țigările până în localitatea Ciuperceni, unde urma să le predea altei persoane.  În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, evaziune fiscală și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, iar țigările și mașina au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Și polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Siret au depistat, pe sensul de intrare în țară, conducând un autoturism marca Ford Mondeo, pe cetățeanul român N. Corneliu, în vârstă de 47 ani, domiciliat în municipiul Suceava, care transporta, aproximativ 900 pachete de țigări. În urma controlului documentelor de călătorie, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra persoanei  și  mijlocului de transport, ocazie cu care  au fost descoperite,  ascunse și nedeclarate în vederea sustragerii de la controlul vamal,  în  consola centrală a schimbătorului de viteze, în semiaripile spate și sub triplele mașinii, 876  pachete de țigări de diferite mărci, de proveniență ucraineană. Țigările, în  valoare de 1.069 lei, au fost reținute în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 7.000 lei. Totodată, autoturismul marca Ford Mondeo, estimat la 14.350 lei a fost  ridicat în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente