luni, iulie 22, 2024
AcasăLocaleInstituțiile abilitate din Satu Mare au depistat infracțiuni în lanț privind diminuări...

Instituțiile abilitate din Satu Mare au depistat infracțiuni în lanț privind diminuări de TVA și facturi fictive

10533Cu ocazia audiențelor, prefectul Eugeniu Avram a fost sesizat de un grup de cetățeni din satul Stâna, comuna Socond, despre faptul că li s-a sistat plata ajutoarelor sociale întrucât figurau ca și angajați la o societate comercială cu sediul în Stâna.

În vederea clarificării situației cetățenilor din Stâna și verificării aspectelor privind legalitatea funcționării societății comerciale la care figurau angajații beneficiarii ajutoarelor sociale, prefectul județului a dispus, prin ordinul nr. 74/2013, constituirea unei comisii mixte de control formată din personal de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP)– Activitatea de Inspecție Fiscală, Inspectoratul Județean de Poliție, Garda Financiară și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare.

Potrivit raportului înaintat prefectului, în urma verificărilor efectuate de comisia mixtă de control s-a stabilit că persoanele din Stâna au fost înregistrate ca și angajate la SC REGINA DRUMURILOR SRL, cu sediul in loc. Stâna, comuna Socond, nr. 225, societatea având ca și obiect de activitate “baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform raportărilor depuse la ITM, societatea REGINA DRUMURILOR a avut, în perioada februarie– mai 2012, un angajat, în luna iunie 2012 – 41 angajați, în luna iulie 2012 – 69 angajați, în luna august 2012 – 81 angajați, în perioada septembrie 2012 – octombrie 2012 – 98 angajați, în perioada noiembrie– decembrie 2012 – 41 angajați, iar din decembrie 2012 societatea mai are doar cinci angajați, printre care administratorul societății, contabila și trei persoane care lucrează intr-o unitate de alimentație publică. În urma unui control efectuat de inspectorii ITM cu privire la persoanele angajate la societatea REGINA DRUMURILOR SRL s-a constatat că angajatorul nu a putut prezenta dovada achitării drepturilor salariale pentru unii salariați. Din verificarea documentelor a rezultat că în contabilitatea societății au fost înregistrate ordine de deplasare in valoare de 317.475 lei, pentru persoanele ce figurau ca angajate, fără să se poată justifica acordarea sumelor trecute in ordinele de deplasare către persoanele care erau trecute în acte.

Verificările întreprinse de organele abilitate a evidențiat faptul că în contabilitatea SC REGINA DRUMURILOR SRL au fost înregistrate achiziții de prestări servicii in valoare de 290.394 lei, fiind diminuat TVA-ul de plată cu  suma de 56.204 lei, de la o societate comerciala care nu poate justifica realizarea lucrărilor. Administratorul societății, Șerban Cornel Bobi, nu avea cunoștință despre înregistrarea în contabilitate a acestor achiziții, nefiind întocmit nici un contract in acest sens.

Prin extinderea verificările au fost identificate două societăți comerciale înmatriculate in județul Satu Mare, constituite în numele unor persoane care nu au desfășurat activități comerciale, în numele acestor societăți fiind emise facturi fiscale care au fost folosite pentru deducerea de TVA de către societățile beneficiare. Valoarea facturilor emise de cele doua societăți este de 6.843.216 lei, din care 1.324.493 lei TVA.

Pentru diminuarea TVA de plată la cele doua societăți au fost înregistrate in contabilitate facturi emise in numele unei societăți comerciale cu sediul in Oradea, ce are ca asociați și administratori două persoane cu domiciliul in Satu Mare. Pornind de la datele obținute în urma verificărilor au fost propuse pentru inspecție fiscală toate societățile care și-au diminuat TVA de plata prin înregistrarea de facturi emise in numele societăților comerciale depistate cu ocazia controalelor efectuate de comisia constituită prin ordinul prefectului 74/2013, în vederea stabilirii măsurilor legale și recuperarea prejudiciului, estimat în valoare de 1.461.224 lei.

Potrivit datelor cuprinse în nota de constatare înaintată prefectului, până la această dată a fost finalizată o acțiune de inspecție fiscala la o societate care a înregistrat facturi in valoare de 706.444  lei, fiind stabilită suplimentar suma de 136.731 lei. Inspectorii de la Activitatea de Inspecție Fiscală din cadrul DGPF continuă verificările privind realitatea unor operațiuni comerciale înregistrate în contabilitatea societăților comerciale care au avut relații cu societățile ce au emis facturi fictive. Inspectorii ITM continuă verificarea realității documentelor de angajare și plata personalului pentru care s-au întocmit contracte de muncă de către societatea REGINA DRUMURILOR SRL.

Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare continuă verificarea aspectelor privind circulația produselor lemnoase pentru care au fost emise facturi. Având în vedere aspectele evidențiate în urma verificărilor de către comisia mixtă de control, DGPF Satu Mare a întocmit sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în vederea stabilirii persoanelor răspunzătoare și recuperarea întregului prejudiciul produs bugetului de stat.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente