29.8 C
New York City
luni, octombrie 3, 2022
Acasăinterviu JurnalINTERVIU. Adrian Lupescu - noua stea a folkului sătmărean | El este cîștigătorul...

INTERVIU. Adrian Lupescu – noua stea a folkului sătmărean | El este cîștigătorul Marelui Premiu la Festivalul ”Octavian Bud” ediția a III a!

Recent încheiata ediție a festivalului concurs de muzică folk ”Octavian Bud ”  a fost marcată de o plăcută surpriză și anume aceea că – pentru prima dată – Marele Premiu a rămas la Satu Mare, acesta fiind câștigat de tânărul cantautor Adrian Lupescu, în vârstă de doar 15 ani. Președintele juriului a fost nimeni altul decât celebrul artist Mircea Florian, originar din Satu Mare, considerat a fi părintele folkului românesc.

Reporter:  Cum ai caracteriza actuala ediție a Festivalului dedicat lui Tavi Bud?

Adrian Lupescu: A fost un concurs foarte puternic, la care au participat  zeci de concurenți și grupuri folk din întreaga țară, precum și din Republica Moldova.

R: Să înțeleg că emoțiile au fost mari?

A.L.: Îți dai seama, mai ales că eu mă aflam de abia la a doua participare la un concurs de folk. În luna august a acestui an am mai participat la concursul”Eu cred ” din județul Neamț, unde am obținut Premiul Special, cu melodia” Călători ” muzica și versurile, Felician Pop.

R: Deci, prima participare, primul premiu! Dar la Satu Mare ce melodie ai prezentat?

A.L.: De data aceasta, mi-am făcut mai mult curaj și am interpretat melodia ” Un vis posibil”, muzica și versurile îmi aparțin.

R: Care crezi că au fost atu-urile tale în fața celorlalți concurenți?

A.L.: În primul rând aș dori să remarc faptul că anul acesta au fost câțiva concurenți foarte buni. Diferența, așa cum a spus și maestrul Mircea Florian, a făcut-o faptul că eu am fost singurul concurent care a avut muzică și versuri proprii, iar melodia mea chiar a plăcut atât juriului cât și publicului. Doresc pe această cale să mulțumesc celor care m-au încurajat dar și spectatorilor care m-au susținut cu aplauzele lor, mai ales la spectacolul de gală.

R: Cum de ai ales acest de gen de muzică, cunoscut fiind faptul că tinerii nu prea sunt atrași de folk?

A.L.: Eu am descoperit frumusețea muzicii folk abia anul trecut și cred că dacă s-ar face o bună și ingenioasă promovare, genul acesta ar prinde și la tineri, deoarece frumusețea folkului este nepieritoare.

R: Ce proiecte ai pentru perioada imediat următoare?

A.L.: Am o sumedenie de planuri și de gânduri! Anul acesta voi mai  avea câteva spectacole dar mai important pentru mine acum, este un vis pe cale să se împlinească și anume acela că, în luna ianuarie a anului 2020 îmi voi lansa primul volum de versuri.

R: Cum vede un tânăr artist abia ieșit din copilărie, lumea în care trăim?

A.L.: O, aici ar fi foarte multe de spus. În orice caz, trăim într-un răstimp existențial destul de agitat, oamenii sunt tot mai nerăbdători,  mulți tineri nu-și găsesc un rost în viață. De fapt, despre toate acestea este vorba în cântecele mele: despre luptă, speranță și victorie. Cred că acest ideal ni l-a lăsat moștenire marele folkist Tavi Bud, în fața umbrei căruia, mă închin cu admirație și respect. Iubesc muzica folk și dacă el s-a născut la Satu Mare așa cum se zice, atunci cred că noi sătmărenii, avem datoria morală să ținem flacăra folkului vie în inimile tuturor!

JSM

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente