marți, aprilie 16, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu artista sătmăreană Georgiana Marina: “Cântecul după care mă recunoaște publicul...

Interviu cu artista sătmăreană Georgiana Marina: “Cântecul după care mă recunoaște publicul este, Mândru cântă mierla vara”

page1. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine:
Mă numesc Georgiana Marina, am deschis ochii într-o vară călduroasă a anului 1993 pe dată de 02 august în simfonia grea a apelor curgătoare din zona Codrului, acolo unde codrii nuntesc, văile înfloresc, iar câmpiile sunt presărate cu toate culorile curcubeului. Nicio îmbinare mai frumoasă de sunet, culoare și miros n-am mai întâlnit în altă parte ca în Hurez sau Santău, acolo unde mi-am petrecut vârstă de aur a copilăriei.
Tot acolo am fost inițiată în tainele folclorului, în graiul viu al codrenilor, în tradițiile și obiceiurile lor, adevărate pietre nestemate în comoara aurită a patriei române.
Cu sufletul curat ca apa izvoarelor pe care le cant, cu inima sinceră ca adierea vântului prin pădurile seculare, am învățat să port cu mândrie costumul popular autentic codrenesc pe care bunicii mei îl păstrau în lada cu zestre.

georgiana marina (3)2. Când și în ce împrejurări ai început să cânți?
Încă de mic copil am cochetat cu cântul popular, auzind-o pe mama și pe bunica mea cântând doine populare vechi, cântece de dor, de veselie dar și romanțe.

Când aveam în jur de 5 anișori ascultam casete cu îndrăgitul interpret al codrenilor, dl. Nicolae Mureșan, preferându-l pe acesta în locul muzici ușoare apărute în acele timpuri.

Pe la vârstă de 7 ani am fost înscrisă de câte părinți la Palatul Copiilor Satu Mare la secția “muzică ușoară” unde l-am avut ca dascăl pe dl. Sorin Berindei ajungând să mă pregătesc chiar pentru Festivalul Mamaia Copiilor cu piesă “O lume minunată” – Mihai Constantinescu.

Fiind doar un copil de clasa întâi, având minte puerilă, nu am luat această activitate în serios iar după puțin timp am renunțat.

După 5 ani, auzind de la un vecin de-al meu despre frumoasele activități ale Ansamblului Codrisorul, tot din cadrul Palatului Copiilor Satu Mare, am decis să iau și eu parte la ansamblu în calitate de solistă dar și de dansatoare.

Aici l-am avut că dascăl pe dl. Nicu Miclaus și vă mărturisesc că tot aici am urcat pentru prima dată pe o scenă și am evoluat în calitate de solistă de muzică populară.

Timp de patru ani am fost membră al Ansamblului Codrisorul de la Palatul Copiilor, unde am învățat să îmi depășesc emoțiile atunci când cant în față a sute de persoane, am învățat lucruri elementare despre frumoasă Zona a Codrului și am legat prietenii care durează și până în momentul de față.

La vârstă de 17 ani, am luat decizia de a pleca în Baia Mare pentru a învață tehnica cântului popular, pentru a șlefui într-un fel sau altul talentul pe care l-am primit de la bunul Dumnezeu.


Așadar în clasa a X-a am devenit elevă a Școlii Populare de Artă “Liviu Borlan” Baia Mare, având-o ca profesoară pe dna. Voichița Regos. Mergeam o dată pe săptămâna în Baia Mare, după orele de curs, fiindcă eu făceam școala la Colegiul Național “Ioan Slavici” Satu Mare profil filologie bilingv engleză.
După primul an de studio intens, alături de dna. profesoară Regos și la inițiativa dânsei, am hotărât că ar fi cazul să particip la câteva concursuri de gen pentru a câștigă câteva premii. Primul meu festival unde am obținut locul întâi a fost Festivalul “Cântă Cântă Gură Scumpă” Beiuș 2010.
Următorii ani mi i-am petrecut pe la o mulțime de festivaluri unde am obținut premii de care sunt cu adevărat mândră. Aș aminti aici Festivalul “Maria Lătărețu” – Târgiu Jiu – premiul special, Festivalul “Natalia Șerbănescu” – Tulcea – premiul întâi, Festivalul “Alină-te dor alină” – Cicărlău – premiul trei, Festivalul “Cânt și joc pe Hartibaci” Agnita – premiul doi, Festivalul Tinereții – Costinești – premiul doi, s.a.

georgiana marina (8)3. Cine te-a îndrumat să urmezi această cale?
Persoana care m-a îndrumat și mă susține necondiționat e mama. Ea a luptat foarte mult pentru ca eu să îmi pot achiziționa propriile mele costumele populare și încet să îmi construiesc chiar și un repertoriu propriu.

4. Ce înseamnă pentru tine muzica populară?
Pentru mine muzica populară înseamnă intermediul prin care îmi exprim trăirile, stările, sentimentele, înseamnă metoda prin care reușesc să fiu în contact cu publicul, dar totodată este și alinarea mea în momente de tristețe.

5. Ai încercat să cânți și alte genuri de muzică în afară de cea populară?
Da și recunosc că îndrăgesc orice tip de muzică fie ea ușoară românească, ușoară internațional sau altele. La evenimentele din viața oamenilor unde sunt solicitată, nunți, petreceri, botezuri, am ocazia să cânt și muzică ușoară.

6. Pe lângă muzică, mai ai și o altă pasiune?
Cea de-a doua pasiune a mea am descoperit-o de curând, mai exact în iulie 2014, când am început colaborarea cu televiziunea locală din Satu Mare. Mi s-a propus să realizez o emisiune de folclor gândită și creată după propria imaginație și după propriile idei. Fără să stau prea mult pe gânduri am acceptat iar acest lucru a reprezentat o mare provocare pt. mine.
Așadar pe lângă muzică, pasiunea nr. 2 este televiziunea. Am învățat să fac și altceva înafara de a cânta, am învățat să fiu mai puternică în fața camerelor de filmat, mi-am perfecționat dicția și mi-am educat emoțiile.

7. Ce reprezintă pentru tine un costum popular?
Costumul popular reprezintă elementul vestimentar cel mai de preț pe care în am în dulap. Este îmbrăcămintea cea mai sfânta a unui artist.

8. Când ai pășit pentru prima dată pe o scenă, ce sentimente te-au încercat?
Am avut emoții cumplite, cred că am uitat chiar și un vers, două. Mă simțeam minunat și nu îmi venea să cred că sunt aplaudată de un public numerous.

georgiana marina (14)9. Care este cântecul care te-a consacrat?
Cântecul după care mă recunoaște publicul este “Mândru cântă mierla vara”. Am ajuns chiar să fiu numită “mierla sătmarului” chiar după această piesă muzicală. Face parte din repertoriul meu și mă bucur că la vârstă această am ajuns să dobândesc un cântec care a ajuns șlagăr.

10. Care sunt ultimele aspecte din evoluția ta muzicală?
Una dintre cele mai recente aspecte din evoluția mea muzicală este participarea la emisiunea “O dată-n viață” de pe postul național de televiziune TVR1, unde am avut prilejul de a cânta live acompaniată de dl. Nicolae Botgros. Mă mândresc nemaipomenit de tare cu această apariție fiindcă mi-am dorit foarte mult să ajung acolo, am avut răbdare și s-a îndeplinit.
Un alt lucru recent este participarea mea la Festivalul “Învârtita Vălenarilor” din loc. Văleni, jud. Maramureș, organizat de îndrăgită interpreta Voichița Nemeș Andreica și transmis de postul Hora TV. Ori de câte ori ajung în Maramureșul Istoric simt că sunt binecuvântată de lucrurile minunate care sunt acolo.
georgiana marina (5)Iar în ceea ce privește repertoriul meu și noutățile muzicale, sunt întrebată foarte des de persoanele cu care mă întâlnesc: când lansez un album? Ei bine nu multă lume cunoaște cât de greu este să lansezi un album în ziua de azi. Cei care mă iubesc și îmi urmăresc evoluția ar vrea să lansez câte un album pe lună însă numai artiștii cunosc greutatea acestor lucruri. În primul rând este foarte dificil să mergi să îți culegi cântecele care au mai rămas poate în satele codrenesti, iar dacă nu mai găsești nimic ce ar putea fi cântat, trebuie să apelezi la compozitori, creatori de linii melodice. După care urmează etapă textelor. Fiindcă este nevoie și de un text bun pentru că lumea să îndrăgească o anumită piesă muzicală. Și când se ajunge la etapă imprimării, este necesară multă răbdare pentru a putea colabora cu cei mai buni dintre cei mai buni instrumentiști. Fiindcă mereu cei mai buni sunt foarte aglomerati și foarte solicitați din punct de vedere muzical.
Însă eu sper, cât de curând să apar cu cel puțin câteva cântece noi care cu siguranță vor ajunge la sufletele iubitorilor de folclor.

11. Ce le transmiți celor care iubesc muzica populară, în special tineretului?
Aș vrea să le transmit: să nu se abată de la ceea ce este tradițional, deși poate cu muzica etno sau cu manelele se câștigă mai mulți bani, fiindcă în ziua de azi asta se vinde din păcate. Cei care încă ascultă și cântă muzică populară, așa cum era cândva la Tezaur Folcloric, sunt cu adevărat educați din punct de vedere cultural și cei care încă cred în autenticitatea valorilor românești vor avea mereu un loc printre “oamenii care sunt cu adevărat oameni”.
Mulți tinerii care vin din urmă, se apucă de muzică populară pentru a câștiga un venit din aceasta, greșit! Dacă pășesc cu aceste gânduri clar va fi un eșec total cariera în folclor.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente