sâmbătă, iunie 15, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Zsuzsanna Varga. “Cred in puterea de vindecare a muzicii. Muzica...

Interviu cu Zsuzsanna Varga. “Cred in puterea de vindecare a muzicii. Muzica îti dă putere, te inveseleste, iti linisteste sufletul cand esti agitat.”

Varga1.Cine este Zsuzsi Varga?

Sunt o sătmăreancă de 18 ani, elevă la Liceul de Arte “Aurel Popp”, clasa a XI – a B, profil muzică – vioară și pian. Sunt o persoană  sociabilă, optimistă, dar nu întotdeauna am încredere suficientă în forțele proprii.

 

2.Ce hobyuri ai ?

Îmi place să citesc, să ascult muzică dar mai ales să cânt la vioară. Deseori mă duc la concertele de muzică clasică la filarmonică, vizitez expoziții de arte plastice. Nu ascult doar muzică clasică, ci si alte genuri: jazz, rock, soul, r’n’b.

Sunt mare fană a sporturilor. Cel mai mult îmi place patinajul artistic (am avut ocazia să îi intâlnesc personal pe campionii mondiali ai acestui sport). De asemenea, urmăresc cu entuziasm Jocurile Olimpice, gimnastele sunt preferatele mele.

 

3.De când te-ai apucat de muzică?

Activitatea mea muzicală am începuto când am avut 5 ani. Pianul a fost primul instrument la care am început să cânt. De la 6 ani cânt la vioară, care a devenit instrumentul meu principal.

 

4.Ce înseamnă muzica pentru tine?

Nu mi-aș putea închipui viața fără muzică. De 12 ani cânt la vioară, zi de zi, ore întregi de studii. Deși nu întotdeauna încep cu mare plăcere să studiez, după câteva minute intru în atmosfera pieselor și uit de timp și de tot ce e în jurul meu.

 

5.Care a fost cel mai frumos moment, pe plan muzical?

Au fost mai multe momente frumoase. Primul moment de neuitat a fost la vârsta de 10 ani, când am avut ocazia să cânt la Ateneul Român din București la Gala Laureaților din cadrul  concursului international de vioară “Cornelia Bronzetti”.

O altă experiență fantastică am avut-o în 2010, când am participat la Masterclass-ul “Campus Musicus”, la Academia de Muzică din Sion – Elveția, ca  membră a orchestrei internationale de tineri muzicieni.

Am avut onoarea să cânt un duet alături de dr. prof. univ. Ladislau Csendes, profesor la Universitatea Natională de Muzică din Bucuresti.

Cea mai recenta realizare pe plan muzical a fost anul trecut, când am obținut Premiul I, la Concursul Internațional de Interpretare “Viva la Musica” din Zalău.

 

6.Ce îți inspiră expresia, „muzica este medicamentul sufletelor”?

“Muzica este medicamentul sufletului”. Cred în puterea de vindecare a muzicii. Muzica îți dă putere, te inveselește, îți linișteste sufletul când ești agitat.

 

7.Ce culori te avantajează? 

Culorile vii mă avantajează. Am o garderobă colorată, dar hainele mele preferate sunt albastre și verzi.

 

8.Cât de importantă este pentru tine aprecierea celor din jur?

Exista câteva persoane ale căror păreri sunt importante pentru mine. Din punct de vedere profesional contează foarte mult părerea profesorului meu de vioara. Este important să îmi aprecieze munca, laudele lui sunt foarte valoroase pentru mine, deoarece nu le împarte foarte des, pentru orice mică realizare. În viața de toate zilele părerea mamei mele este cea mai importantă. Ea este intotdeauna alături de mine, chiar dacă nu ma recompensează material (cum e la moda la copii si tineri acum) știu că îmi apreciaza eforturile de orice gen și este mândră de mine. În același timp, ea este cel mai mare critic al meu.

 

9.Cum crezi că sunt priviți tinerii din ziua de azi?

Unii adulți îi trateaza pe tineri de parcă ar fi niște copii de grădiniță. Unii tineri se și comportă așa, sunt lipsiți de responsabilitate, nu se gândesc la consecințele faptelor lor. Dar din păcate există și mulți adulți, care se comportă la fel.

Pe de altă parte, adulții îi cresc și educa pe copii. Dacă îi consideră needucați și lipsiți de respect este și vina lor. Din pacate criteriile de valori s-au schimbat mult (si nu în directie bună) și asta datorită societății și a adulților.

 

10.Ce părere ai despre vedetele apărute peste noapte în show biz?

Așa cum au apărut vor și dispărea, de pe o zi pe alta. Nu le consider vedete pe cele care au ajuns în lumina reflectoarelor fără muncă serioasă, indiferent de domeniu.

 

11.Când spun Satu Mare, la ce te gândești?

Satu Mare este orașul în care m-am născut și am trăit până acum. Cred că nu este un oras cu prea multe perspective pentru tineri. Aici întotdeauna voi fi acasă, dar sper să ajung să trăiesc ca adult într-un loc cu mai multe posibilități.

 

12.Crezi că mai există romantism în iubire?

Într-o iubire adevărată există romantism. Le observam sau nu, sentimentele sincere întotdeauna sunt romantice. Nu necesită gesturi deosebite, și tăcerea între doi oameni, care se iubesc este romantică.

 

13.Care sunt oamenii pe care te poți baza cel mai mult?

Mama mea este persoana pe care mă pot baza în totalitate. Ea m-a crescut singură, tatal meu a murit când am avut un an. M-a sprijinit mereu, datorită ei am pornit pe drumul minunat al muzicii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente