Acasă Locale Nationale Iohannis a început noi consultări cu partidele parlamentare

Iohannis a început noi consultări cu partidele parlamentare

iohanis

Președintele Klaus Iohannis a început, luni dimineață, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele, pe tema reformei electorale și a stadiului acestui pachet de legi, blocarea cererilor justiției de către legislativ și votul în diaspora, prima delegație fiind cea a PSD.

Consultările cu PSD au început la ora 10.00, din delegația social-democraților făcând parte președintele PSD Victor Ponta, președintele executiv Liviu Dragnea, președintele Camerei, Valeriu Zgonea, președintele comisiei de revizuire a Constituției, Ioan Chelaru, precum și parlamentarii Andrei Dolineaschi și Gabriela Podașcă.

Șeful statului i-a salutat pe delegații PSD și i-a rugat ”să își ocupe locurile”.

Președintele PSD, Victor Ponta, a ținut să remarce faptul că, față de celelalte consultări, s-a schimbat așezarea la masa de negocieri, delegațiile fiind pe partea dreaptă și reprezentanții Palatului Cotroceni, pe partea stângă a mesei.

 ”Vroiam să ne așezăm pe partea cealaltă, din obișnuință ( pe partea stângă, nr), a afirmat Ponta.

”Acum cred că ceva trebuie și schimbat”, a replicat președintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute este binevenită”, a declarat la rândul lui Ponta.

După delegația PSD vor intra la discuții, la ora 11.00, reprezentanții Partidului Național Liberal, la ora 12.00 – Uniunea Națională pentru Progresul României. La ora 15.00, șeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităților Naționale.

Cea de-a treia serie de consultări președinte-partide vizează „stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor”.

De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla „discuții referitoare la procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public”.

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care președintele Klaus Iohannis o organizează, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuții fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale.Președintele Klaus Iohannnis și reprezentanții partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări președinte-partide a avut ca tematică prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanțarea campaniilor și a partidelor și ridicarea imunității parlamentare. Întâlnirile s-au desfășurat în 28 ianuarie.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente