Acasă Locale Nationale Iohannis: Ca președinte, voi avea o misiune sacră, să apăr memoria victimelor...

Iohannis: Ca președinte, voi avea o misiune sacră, să apăr memoria victimelor Holocaustului

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți în cadrul ceremoniei de decorare a trei supraviețuitoare ale Holocaustului, că în mandatul său va căuta să urmărească o misiune sacră, să apere memoria victimelor Holocaustului, arătând că statul român și-a însușit lecția trecutului.

Șeful statului a conferit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler Gabrielei Bone, Viorei Braun, și Susanei Diamantstein, trei supraviețuitoare din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

”Vă mulțumesc dumneavoastră, doamnelor, supraviețuitoare ale Holocaustului, că sunteți, astăzi, aici. Vă rog să acceptați această modestă recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat alături de familiile dumneavoastră”, a spus președintele Iohannis în discursul său.

El a arătat că această ceremonie de decorare are loc la exact 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și a precizat că, prin intermediul ei, aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

”Ziua eliberării acestui teribil complex de exterminare este dedicată memoriei suferinței, vocilor rezistenței și preocupării pentru aducere-aminte. Momentul de astăzi mai înseamnă, însă, un lucru. Înseamnă că noi, ca națiune, ne opunem ignorării deliberate a trecutului. Înseamnă că nu ne ferim să discutăm deschis despre culpabilitate și responsabilitate. Tăcerea în fața ororilor, igoranța în fața discriminării, acceptarea în fața crimelor, nepăsarea în fața urii au făcut și ele posibil genocidul. Deportați în Transnistria de către regimul antonescian ori la Auschwitz de către autoritățile horthyste, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii și criminale. Convoaie de bărbați, femei, copii și bătrâni au părăsit satele și orașele pentru a fi deportați. Mii de suflete nevinovate au dispărut. Și odată cu ele și spiritul civic ori datoria morală”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că, ”prin tot ce a făcut în ultimul deceniu în privința comemorării și cunoașterii Holocaustului, statul român și-a însușit lecția trecutului și a înțeles pe deplin să acționeze împotriva uitării și a oricăror forme ale intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei”

”Prin toate demersurile mele în această direcție voi căuta, în calitate de Președinte al României, să urmăresc o misiune sacră: să apăr memoria victimelor Holocaustului și să onorez adevărul istoric. O națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta și cunoaște trecutul. Statul român, prin instituțiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului. Se pot gândi măsuri educative în domeniu, dar și simbolice, precum amenajarea ori întreținerea spațiilor memoriale”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai afirmat că, în acele vremuri tulburi de derută și disperare, au existat români, și nu puțini, cunoscuți sau nu astăzi, care au dat dovadă de solidaritate umană, care și-au riscat libertatea și viața, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi.

”Să ne îndreptăm gândul și către ei. Gesturile lor curajoase reprezintă pentru noi un exemplu. Mi-aș dori mult ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor, să încercăm să cunoaștem cât mai mulți dintre bravii cetățeni români care au făcut astfel de gesturi în timpul războiului”, a spus președintele, cerând un moment de reculegere, pentru cei dispăruți.

”Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!”, a spus în finalul discursului său, președintele Klaus Iohannis.

Susana Diamantstein, una dintre supraviețuitoarele Holocaustului, a declarat în cadrul ceremoniei că este foarte emoționată pentru primirea acestei decorații care, de fapt, este decorația tuturor celor care au suferit și au venit acasă din acel infern.

”Vă mulțumesc din toată inima că dumneavoastră nu ați uitat de bătrânii aceștia care au suferit și au pierdut, din familia lor, pe cei dragi. Această decorație reprezintă de fapt un fel de consolare, pentru suferințele noastre”, a mai afirmat Susana Diamantstein, în aplauzele celor prezenți în Sala Unirii.

În finalul ceremoniei, șeful statului a ciocnit un pahar de șampanie cu cele trei doamne decorate, și a socializat mai multe minute cu cei care au participat la decorare, din partea acestora.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente